7 Donald Trump kreeg van Ford een plexi-gezichtsmasker overhandigd. Hij toonde het masker aan fotografen, maar er zijn geen foto’s waarop te zien is dat hij gezichtsmasker effectief draagt.
AP Donald Trump kreeg van Ford een plexi-gezichtsmasker overhandigd. Hij toonde het masker aan fotografen, maar er zijn geen foto’s waarop te zien is dat hij gezichtsmasker effectief draagt.

Trump weigert opnieuw mondmasker bij bedrijfsbezoek: “Ik wil de pers het plezier niet gunnen”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bij het bedrijfsbezoek dat hij donderdag bracht aan een Ford-fabriek in Michigan opnieuw geweigerd om een mondmasker te dragen, waarmee hij het veiligheidsbeleid van de autofabrikant overtrad.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Trump bezocht een vestiging van Ford die tijdelijk geen auto-onderdelen maar beademingstoestellen produceert.  De autofabrikant had enkele dagen eerder een verklaring uitgestuurd waarin stond dat iedereen in de fabriek mondmaskers moet dragen om zo verdere verspreiding van het coronavirus  in te dammen.  ‘The Donald’ gaf aan dat hij overwoog om een mondkapje te dragen, maar daar niet zomaar mee instemde.  Ford nam daar akte van en liet weten niet te streng te zullen zijn. 

Aan aanwezige journalisten in de fabriek in Ypsilanti (nabij Detroit)  zei de president (73): “Ik droeg wel een mondmasker in de ruimtes waar Ford dat graag wilde, maar ik wilde jullie niet het plezier gunnen mij een mondkapje te zien dragen.” Later bleek hij toch op een foto te zijn vastgelegd waar hij  een plexi-gezichtsmasker  toont. Er zijn vooropig geen foto's waarin hij effectief met het gezichtsmasker op te zien is. De Republikein zei dat hij ook een beschermende bril op heeft gehad in de fabriek. Daarna liet hij een mondkapje zien met het presidentiële logo erop. “Het was een goede look.”   

7 Trump verklaarde dat hij  in de ruimtes waar Ford het wilde wel een mondmasker droeg. Hij toonde eentje met het presidentiële logo erop.
AFP Trump verklaarde dat hij in de ruimtes waar Ford het wilde wel een mondmasker droeg. Hij toonde eentje met het presidentiële logo erop.

Campagnebijeenkomsten in open lucht

Trump wil eveneens opnieuw campagnebijeenkomsten houden. Alle massabijeenkomsten dus ook politieke, zijn tot nader order verboden.  Zijn zoon Eric ziet daar de hand van de Democraten in. De president overweegt daarom om buiten bijeenkomsten te organiseren, zodat hij zijn kiezers kan toespreken. “We moeten weer campagnerally’s organiseren. Dat gaat binnenkort weer gebeuren denk ik. We kunnen een paar grote buitenbijeenkomsten houden of we kunnen wachten tot de stadions weer opengaan. Er is veel vraag naar.”

Een campagnemedewerker van de president zei dat Trump niet kan wachten om weer te beginnen met de bekende bijeenkomsten, waarin hij het publiek opzweept. Het campagneteam hoopt vanaf het midden van juni weer bijeenkomsten te kunnen organiseren. Trump wil het liefst naar staten waar de uitkomst nog volledig open ligt, zoals Wisconsin en Michigan.

Trump staat in de meeste peilingen achter op de Democratische kandidaat Joe Biden. De verkiezingen worden gehouden op 3 november.

Lees ook:  

Tv-presentatrice haalt live uit: “Donald, je bent ziek en walgelijk”

7 Jim Hackett , CEO van Ford Motor Company (links) en uitvoerend voorzitter William Clay Ford Jr. (midden) dragen in tegenstelling tot Trump wel mondmaskers.
AFP Jim Hackett , CEO van Ford Motor Company (links) en uitvoerend voorzitter William Clay Ford Jr. (midden) dragen in tegenstelling tot Trump wel mondmaskers.
7 In de Ford-fabriek in Ypsilanti (Michigan) is het dragen van mondmaskers verplicht.  Aanwezige fabrieksarbeiders kijken toe hoe Trump een etalagepop met beschermende kledij inspecteert.
AFP In de Ford-fabriek in Ypsilanti (Michigan) is het dragen van mondmaskers verplicht. Aanwezige fabrieksarbeiders kijken toe hoe Trump een etalagepop met beschermende kledij inspecteert.
7 Jared Kushner, Trumps schoonzoon en topadviseur, droeg wel een mondmasker bij het bedrijfsbezoek.
REUTERS Jared Kushner, Trumps schoonzoon en topadviseur, droeg wel een mondmasker bij het bedrijfsbezoek.
7 Voor- en tegenstanders van Donald Trump demonstreerden buiten aan de fabriek.   Ze droegen wel beiden mondmaskers.
AP Voor- en tegenstanders van Donald Trump demonstreerden buiten aan de fabriek. Ze droegen wel beiden mondmaskers.
7 Trump-fans staan aan de fabriek om de president te verwelkomen.
REUTERS Trump-fans staan aan de fabriek om de president te verwelkomen.

Lees meer