2 De Amerikaanse president Trump tijdens een verkiezingsrally in Manchester, New Hampshire.
Photo News De Amerikaanse president Trump tijdens een verkiezingsrally in Manchester, New Hampshire.

Trump wil geen strengere achtergrondchecks bij wapenverkoop

De Amerikaanse president Donald Trump is tegen strengere achtergrondchecks voor mensen die een wapen willen aanschaffen. Dat blijkt uit zijn gesprekken met de Democraten in het Congres die een strengere wapenwetgeving eisen. Onlangs vielen in Dayton en El Paso in totaal 31 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen.

Trump zei tegen verslaggevers dat hij ondanks de gesprekken met de Democraten een fel voorstander blijft van het recht van Amerikanen om wapens te bezitten en hield wetgeving voor strengere achtergrondchecks voor mensen die een wapen willen kopen op afstand. “We hebben zeer, zeer sterke achtergrondchecks nu", aldus Trump. “Veel van de mensen die me hier geplaatst hebben (Trump doelt op zijn kiezers, red.) zijn sterke aanhangers van het tweede amendement.”

“Hellend vlak”

Volgens Trump is het een “hellend vlak” om achtergrondchecks uit te breiden, omdat het volgens de president kan leiden tot een situatie “waarin alles wordt afgenomen”. 

Daarmee echoot hij het standpunt van de machtige Amerikaanse wapenlobby NRA, die Trump bij zijn verkiezingscampagne voor meer dan dertig miljoen dollar gesteund heeft. Vlak na de schietpartijen in Dayton en El Paso verkondigde Trump nog publiekelijk dat hij belangrijke wetgeving zou ondersteunen om de federale vereisten voor achtergrondcontroles op wapenverkoop uit te breiden. Daar komt hij dus nu op terug, naar verluidt nadat hij door Wayne LaPierre, CEO van de NRA, op de vingers is getikt. Dat meldt The Atlantic.

Democraten eisen actie

Uit verschillende opiniepeilingen blijkt volgens The Guardian dat zo'n 90% van de Amerikaanse bevolking voorstander is van strengere achtergrondcontroles voor mensen die een wapen willen aanschaffen.

De Democraten eisen dan ook actie van Trump. Zo willen ze dat er wetgeving komt die het gebruik van wapenmagazijnen met een hoge capaciteit munitie verbiedt. Bij meerdere bloedbaden werden die magazijnen door de schutters gebruikt.

2 De Amerikaanse president Trump tijdens een verkiezingsrally in Manchester, New Hampshire.
Photo News De Amerikaanse president Trump tijdens een verkiezingsrally in Manchester, New Hampshire.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michael Aerts

    Moesten de achtergrondchecks strenger worden dan zouden de helft van zijn kiezers geen wapens meer kunnen kopen. Enkel de stemmetjes tellen en dode slachtoffers stemmen niet.@ Karel Tichman. Het ontkennen dat er een wapenlobby bestaat is één van je domste bijdragen ooit, net als voor je idool heeft de waarheid voor jou een enorme elasticieit. Fake argument.

  • ivan de ridder

    Karel Tichmann, geloof je je eigen nonsens nog? De politiekers in de VS zitten in de pocket van verscheidene lobby's. NRA, big pharma, voeding, ... Amerika wordt van beneden naar boven geregeerd? Waarom zitten dan vooral rijken in de senaat en geen Joe Average?

Lees meer