President Donald Trump en zijn voormalige topadviseur Steve Bannon. Die  laatste haalde uit naar Trump Jr. omwille van een ontmoeting met een Russische advocate en ook zou hij Ivanka Trump "oliedom" hebben genoemd.
AFP President Donald Trump en zijn voormalige topadviseur Steve Bannon. Die laatste haalde uit naar Trump Jr. omwille van een ontmoeting met een Russische advocate en ook zou hij Ivanka Trump "oliedom" hebben genoemd.

Trump wil publicatie van omstreden boek over Witte Huis verhinderen

Advocaat van Trump dreigt met gerechtelijke stappen tegen Steve Bannon

Volgens verschillende media proberen advocaten van president Donald Trump te verhinderen dat het omstreden boek - over hoe het er in het Witte Huis aan toegaat sinds Trump president is - dinsdag in de winkelrekken komt. Bovendien dreigen de advocaten ook met gerechtelijke stappen tegen ex-adviseur Steve Bannon voor diens kritische uitlatingen in 'Fire and Fury: Inside the Trump White House'.

Trumps advocaat Charles Harder heeft een formele kennisgevingsbrief naar Bannon gestuurd, waarin staat dat "zijn beslissing om te praten met schrijver Michael Wolff in verband met een boek dat gepubliceerd zal worden, aanleiding geeft tot verschillende juridische claims". Het gaat onder meer om klachten rond "laster en de schending van zijn akkoord rond vertrouwelijkheid en het in diskrediet brengen van onze cliënten. Er dreigen juridische stappen", aldus Harder volgens CNN.

Harder vraagt Bannon in zijn kennisgevingsbrief te stoppen met het publiceren van "lasterlijke of vertrouwelijke" informatie en de relevante documenten klaar te houden, meldde de conservatieve zender Fox News. De vroegere hoofdstrateeg van de president kreeg 24 uur de tijd om te bevestigen dat aan de verzoeken wordt of is voldaan.

Verraad

Trump reageerde gisteren woedend op vermeende uitspraken van Bannon, die is geciteerd in het boek 'Fire and Fury: Inside the Trump White House'. Hij zou presidentsdochter Ivanka tegenover de schrijver "oliedom'' hebben genoemd. Ook haalde hij uit naar Donald Trump Jr., vanwege een omstreden bijeenkomst met een Russische advocate. Daarop reageerde de president dat Bannon "zijn verstand verloren heeft".

Na die uitspraak van Trump leek het alsof Bannon de plooien toch wilde gladstrijken, of misschien net nog meer olie op het vuur wilde gooien. Tijdens een radioprogramma gisteravond zei hij: "De president van de VS is een geweldige man. Je weet dat ik hem dag in, dag uit steun".

Publicatie

Volgens de Britse openbare omroep BBC en de krant Washington Post proberen advocaten van de president de voor dinsdag voorziene publicatie van het boek over het Witte Huis onder Trump te verhinderen.

Woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis heeft intussen het boek als "rotzooi", een "werk vol leugens en geruchten" en "een puur fantasieproduct" bestempeld. Dat haar baas de verkiezingen van 2016 niet had willen winnen, zoals in het boek staat, is "volkomen belachelijk", zei de woordvoerster.

Bovendien is het gemeen te zeggen dat Trump geestelijk niet in staat is zijn ambt uit te oefenen, aldus Sanders. De president "bewijst elke dag het tegendeel" en "anders was het jaar 2017 niet zo succesrijk verlopen". 

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diana De Wit

    er zullen dan zeker en vast wel waarheden instaan! De grote Trump die alles groter heeft zal plots kleine Trump worden met alles kleiner...... hahaha

  • Diane Bernaerts

    Getuigenissen van Bannon (en andere intimi) kan je écht niet afdoen als "speculatie, roddels en "hear-say" zonder bewijzen". Het valt trouwens op dat Trump het nu, voor één keer, niét heeft over "fake news".

Lees meer