Xi Jinping en Donald Trump (archiefbeeld).
REUTERS Xi Jinping en Donald Trump (archiefbeeld).

Trump wil werken aan oplossing voor Chinese telecomreus ZTE die in de problemen raakte door sancties VS

De Amerikaanse president Donald Trump gaat samen met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping een oplossing zoeken voor de Chinese smartphoneproducent ZTE. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt op Twitter. ZTE is door sancties van de VS in de moeilijkheden geraakt, maar Trump zoekt voor het bedrijf nu "een middel om de activiteiten snel weer te hernemen".

Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft de opdracht gekregen een regeling uit te werken, want "te veel jobs in China gaan verloren", meldt Trump nog op Twitter.

De VS hadden in april de levering van Amerikaanse onderdelen aan ZTE verboden. Volgens Washington legde de onderneming "frauduleuze" verklaringen af tijdens een onderzoek naar schending van het embargo tegen Iran en Noord-Korea. 

Komende weken cruciaal

Door de Amerikaanse blokkade is ZTE ernstig in de problemen geraakt. De onderneming is namelijk afhankelijk van microprocessoren van Qualcomm en van het besturingssysteem Android van Google. Woensdag had ZTE bekendgemaakt dat "de belangrijkste activiteiten van de groep zijn stopgezet". De komende twee weken worden als cruciaal beschouwd voor de overlevingskansen van het bedrijf.

De precaire toestand bij ZTE leidde ook tot bijkomende spanningen tussen China en de VS. De twee grootste economieën ter wereld zijn nu al betrokken in een handelsconflict, als gevolg van de Amerikaanse beslissing om importheffingen in te stellen op staal en aluminium. 

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc Lepoudre

    Het resultaat wat verder zal natuurlijk zijn dat China voorzijn producten en afzetmarkt zal ontwikkelen zodat het de VS niet meer nodig heeft. Eens benieuwd waar de Leading Succes People dan zijn krediet gaat halen om hun torenhoge schulden te betalen.

  • Geert Matthys

    Laat maar failliet gaan, chinese corrupte luchtbedrijven genoeg en ze moeten hun plan maar trekken.

Lees meer