Toen de advocaat van het Witte Huis hoorde dat Trump (links op de foto) Mueller (rechts) wou ontslaan vanwege mogelijke belangenvermenging stelde hij zijn veto. Hij waarschuwde voor de rampzalige gevolgen voor Trumps presidentschap. Daarop krabbelde Trump terug.
AFP Toen de advocaat van het Witte Huis hoorde dat Trump (links op de foto) Mueller (rechts) wou ontslaan vanwege mogelijke belangenvermenging stelde hij zijn veto. Hij waarschuwde voor de rampzalige gevolgen voor Trumps presidentschap. Daarop krabbelde Trump terug.

Trump wilde speciaal aanklager in Ruslandonderzoek Robert Mueller in juni ontslaan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geprobeerd om speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan in juni. Maar hij krabbelde terug toen de advocaat van het Witte Huis, Donald McGahn, zelf met opstappen dreigde. Dat bericht de New York Times vandaag. Trump ontkent intussen dat hij Mueller wilde ontslaan. "Fake news", klinkt het vanuit het Witte Huis.

Mueller onderzoekt de vermoedelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump voor de verkiezingen van 2016. Hij kreeg lucht van Trumps plannen via interviews met verantwoordelijken uit het Witte Huis, bericht de New York Times, die vier goed ingelichte maar anonieme bronnen citeert.

Veto

Toen hij hoorde dat Trump Mueller wou ontslaan vanwege mogelijke belangenvermenging stelde Donald McGahn zijn veto. Hij waarschuwde voor de rampzalige gevolgen voor Trumps presidentschap, schrijft de krant. Daarop krabbelde Trump terug. De jurist dreigde zelfs met opstappen als Trump Mueller toch zou ontslaan.

Mueller was destijds al bezig met een onderzoek naar vermeende Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Trump wilde Mueller ontslaan nadat bekend werd dat de aanklager ook de president in zijn onderzoek wilde betrekken. Trump zou de rechtsgang hebben geprobeerd te belemmeren. Vervolgens kwam de president, volgens The New York Times, met allerlei argumenten waarom Mueller ongeschikt zou zijn voor zijn werk, onder meer vanwege een achterstallige contributiebetaling op de golfclub.

Trump zei woensdag dat hij bereid was om onder eed te getuigen voor Mueller. Aan journalisten zei hij "uit te kijken" naar het interview en dat hij "het graag zou doen en liefst zo snel mogelijk".

Bewijzen van collusie

Muellers onderzoek werd aanvankelijk geleid door FBI-directeur James Comey, vooraleer die ontslagen werd. Mueller is vooral op zoek naar bewijzen van collusie - het in het geheim onder een hoedje spelen - van de Russen en de Trump-campagne, en van belemmering van de rechtsgang.

Trump zei herhaaldelijk dat er geen collusie was tussen zijn campagne en de Russische regering. Zijn advocaten voorspelden dat het federale onderzoek binnenkort tot een besluit zal komen, zonder dat de president feiten of wantoestanden ten laste wordt gelegd. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Bernaerts

    Fake News? Maar inmiddels heeft zelfs Fox het bevestigd, dik tegen hun zin!

  • Pete Schoonhuys

    Volgens mij is Siegfried gewoon Fons. Nogmaals: die memo houdt niks in. Geschreven door Nunes, op basis van geheime documenten die niemand mag inzien. Niet de Democraten, niet de FBI, niet de DoJ. Niemand. Net zoals de 50000 e-mails die terug gevonden werden en die zo beschadigend gingen zijn voor de Democraten... zucht.

Lees meer