Donald Trump zal beletten dat John Bolton getuigt tijdens het impeacment-proces.
AFP Donald Trump zal beletten dat John Bolton getuigt tijdens het impeacment-proces.

Trump zal ex-veiligheidsadviseur Bolton beletten om te getuigen op impeachment-proces

John Bolton, de voormalige veiligheidsadviseur van Donald Trump, zal belet worden om te getuigen tijdens het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president. Dat zei Trump zelf in een interview. Bolton verklaarde enkele dagen geleden nog dat hij bereid was te getuigen indien hij een dagvaarding ontving.

“Ik zou willen dat iedereen getuigde”, aldus president Trump tijdens een interview met het Amerikaanse Fox News. Daaronder dus ook staatssecretaris Mike Pompeo, waarnemend stafchef Mick Mulvaney en zijn voormalige veiligheidsadviseur John Bolton.

Er volgde een ‘maar’: “Sommige dingen kan je gewoon niet maken vanuit het oogpunt van de exclusieve uitvoeringsbevoegdheid. Een nationale veiligheidsadviseur kan geen verklaringen afleggen die betrekking hebben tot Rusland, China en Noord-Korea.”

Daarop vroeg de journaliste aan Trump of hij zal verhinderen dat Bolton getuigt tijdens zijn impeachment-proces door zich te beroepen op die exclusieve uitvoeringsbevoegdheid. “Ik geloof dat je dat moet doen in het belang van het ambt”.

Sleutelfiguur

Bolton geldt vanwege zijn vroegere positie en zijn vroegere directe omgang met het Amerikaanse staatshoofd, als een sleutelfiguur om licht te werpen op de Oekraïne-affaire. Wegens juridische bedenkingen weigerde hij eind vorig jaar reeds te getuigen in het Huis van Afgevaardigden toen dit een impeachment van Trump onderzocht.

Enkele dagen geleden zei de ex-veiligheidsadviseur wél te willen getuigen als hij daarvoor een dagvaarding ontving. “Gezien mijn getuigenis alweer een kwestie is, moest ik de knoop doorhakken tussen met elkaar strijdige kwesties, zo goed als ik kon, gebaseerd op bedachtzaam beraad en studie”, aldus de vroegere topman in het Witte Huis. “Ik ben tot de slotsom gekomen dat, indien de Senaat een dagvaarding stuurt voor mijn getuigenis, ik bereid ben te getuigen.”

Lees meer