Tijdens een bezoek aan Milwaukee beloofde Trump zijn publiek nieuwe vaatwassers.
AFP Tijdens een bezoek aan Milwaukee beloofde Trump zijn publiek nieuwe vaatwassers.

Trumps verkiezingsbelofte? “Nieuwe afwasmachines” en propere vaat

De Amerikaanse president Donald Trump is alweer druk aan het campagne voeren: hij wil de verkiezingen later dit jaar immers opnieuw winnen om zo aan zijn tweede ambtstermijn te beginnen. De manier waarop hij campagne voert, is op zijn minst merkwaardig te noemen. Dit keer viseert hij niet ‘crooked’ Hillary Clinton, maar wel de “nieuwe vaatwassers”.

Tijdens een rally in Milwaukee, een stad in de Amerikaanse staat Wisconsin, deed Trump een opmerkelijke belofte. Als hij opnieuw verkozen zou worden, zou hij voor betere huishoudelijke apparaten zorgen. Zo zei hij tegen een menigte van wel duizenden enthousiaste aanhangers.

“Heeft iemand hier een nieuwe vaatwasser?”, vroeg hij aan zijn publiek. “Het spijt me daarvoor. Die is waardeloos.” Volgens Trump doen de nieuwe afwasmachines alles, behalve ervoor zorgen dat de vaat proper is. “Ik beloof jullie nieuwe vaatwassers die meer water verbruiken zodat je de vaat effectief kan wassen, zonder het tien keer opnieuw te moeten doen”, raasde de president verder. 

Een ding is zeker, Trump is geen fan van de nieuwe machines én onder zijn presidentschap zal de vaat “proper zijn”.

Nadat vaatwassers de revue gepasseerd waren, was het de beurt aan toiletten, spaarlampen en douches. Ook die kunnen verbeterd worden. “De nieuwe spaarlampen kosten vijf keer zoveel geld (als de oude gloeilampen, red.), en doen je er oranje uitzien”, zo stelde hij nog.

Milieunormen en energiezuinige spaarlampen

Trumps bizarre beloftes en opmerkingen komen niet uit de lucht vallen. De Republikeinen klagen al maandenlang over de Amerikaanse milieunormen. Die zijn volgens hen te streng. Daarbij uit Trump al enige tijd kritiek op energiezuinige spaarlampen die hem oranje doen lijken.

Lees meer