Tsipras: "Belangrijkste doel bereikt: oude plannen van tafel"

Griekenland heeft met het gisteren in Brussel gesloten akkoord "een slag gewonnen, maar nog niet de oorlog". Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras vandaag in Athene. Volgens hem is het belangrijkste doel behaald in de afspraken die het land gisteravond maakte met de Europese Unie. Wel liggen er nog moeilijkheden in het verschiet.

De nieuwe regering in Athene legt zich volgens het gisteren gesloten akkoord vast op strikte hervormings- en begrotingsdiscipline in ruil waarvoor de eurolanden en het IMF de bestaande noodkredieten met vier maanden verlengen.

Tsipras zei vandaag op de Griekse televisie dat de eerdere bezuinigingsafspraken met de Europese Unie door de nieuwe akkoorden wat hem betreft niet meer geldig zijn. "We laten de besparingen, het memoradum, de trojka achter ons. Griekenland heeft zijn belangrijkste doelstelling gehaald", klonk het als een overwinning. Het land heeft een belangrijke en beslissende stap gezet op weg naar een koersverandering in de eurozone, volgens Tsipras.

Maar tegelijk waarschuwde de premier de Grieken dat de weg nog lang is. "We hebben een gevecht gewonnen, maar niet de oorlog. Er ligt nog een lange en moeilijke weg voor ons."

Na bijna vier uur onderhandelen slaagde Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem de hoofdrolspelers - onder wie de Duitse minister Schäuble, premier Tsipras, ECB-voorzitter Draghi en IMF-voorzitter Lagarde - op één lijn te krijgen. De Griekse flamboyante minister van Financiën Varoufakis was nauwelijks bij deze bilaterale gesprekken aanwezig, een keuze die volgens betrokkenen het akkoord mogelijk maakte. De inhoud ervan werd vervolgens in anderhalf uur door alle financiën-ministers goedgekeurd.

Volgens het akkoord moet de Griekse regering het financiële hulpprogramma van de vorige regering verlengen, terwijl Tsipras en Varoufakis tijdens de verkiezingscampagne hadden beloofd deze 'gifpil' nooit meer te slikken. Ook accepteren ze dat de door hen verafschuwde Trojka - de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF - voorlopig in Griekenland aanwezig blijven.

Er ligt nog een lange en moeilijke weg voor ons

Alexis Tsipras, premier van Griekenland

Concessies

Onder druk van Schäuble moest Athene gisteren nog een aantal concessies doen. Tsipras beloofde de begroting dit jaar niet te laten ontsporen en geplande maatregelen als verhoging van het minimumloon en de pensioenen moeten van een afdoende dekking zijn voorzien, in overleg met de Trojka vast te stellen.

Uiterlijk maandag moet Varoufakis een lijst met hervormingsplannen in Brussel indienen. Pas als die worden goedgekeurd door de Trojka, starten de eurolanden de nationale parlementaire goedkeuringsprocedures voor de kredietverlenging. Over gedeeltelijke kwijtschelding van de EU/IMF-leningen (240 miljard euro) wordt in het akkoord niet gesproken. De Griekse regering mag mogelijk wel dit jaar iets meer uitgeven dan gepland, afhankelijk van de economische ontwikkeling in het land.

Alexis the great, graffiti naar de voornaam van premier Tsipras, in Athene.
AP Alexis the great, graffiti naar de voornaam van premier Tsipras, in Athene.

Lees meer