EPA

Tsipras optimistisch over "levensvatbare oplossing" voor Griekenland

De Griekse premier Alexis Tsipras is "zeer optimistisch" dat zijn regering in dialoog met de Europese partners een "levensvatbare" oplossing kan vinden voor de financiële toekomst van zijn land. Dat heeft hij vandaag verklaard na een bezoek aan de voorzitters van de Europese instellingen in Brussel.

"De geschiedenis van de Europese Unie is een geschiedenis van meningsverschillen, maar uiteindelijk worden er steeds compromissen bereikt. We moeten samenwerken om samen een akkoord te bereiken", zei Tsipras na afloop van een onderhoud met Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz.

Tsipras beklemtoonde dat de nieuwe regering in Athene "een duidelijk mandaat" heeft gekregen van de Griekse kiezers en "de soevereiniteit van het volk" zal respecteren, maar de linkse regeringsleider drukte de toehoorders in Brussel ook op het hart dat hij "de Europese regels" zal naleven.

Eerder op de ochtend sprak Tsipras ook al met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk. Perscontacten waren er niet. Tusk stuurde na afloop wel een mededeling de wereld in waarin hij stelde dat de onderhandelingen met Griekenland "moeilijk" zullen zijn en "vastberaden inspanningen van Griekenland" zullen vereisen.

Volgens Griekse regeringsbronnen bepleitte Tsipras bij Juncker een overgangsakkoord dat Griekenland financiële marge zou bezorgen om samen met de Europese partners een vierjarenplan klaar te stomen. Tsipras belooft de corruptie en fiscale fraude aan te pakken en het overheidsapparaat efficiënter te maken, in ruil wenst hij dat zijn regering een minder groot primair begrotingsoverschot moet nastreven.

Zo verkondigde Tsipras in Brussel de boodschap van samenwerking, dialoog en zin voor compromis die hij dinsdag ook al had uitgestuurd bij een bezoek aan de Italiaanse premier Matteo Renzi. Na het Brusselse blitzbezoek is de Griekse premier doorgereisd naar Parijs voor een onderhoud met die andere centrumlinkse leider van een groot euroland, de Franse president Francois Hollande.

Griekenland en zijn Europese partners moeten snel tot zaken komen. Eind deze maand verstrijkt immers het Europese steunprogramma. Een cruciale rol is weggelegd voor de Europese Centrale Bank. Het is de centrale bank die liquiditeiten voorziet voor de Griekse banken, de voornaamste kopers van de obligaties waarmee de Griekse staat zich op korte termijn probeert te financieren.

Minister van Financiën Yanis Varoufakis sprak vandaag in Frankfurt met ECB-voorzitter Mario Draghi. In een interview met de krant Die Zeit had de Griek vooraf gezegd dat de ECB "onze banken moet steunen opdat we het hoofd boven water kunnen houden", maar na afloop liet hij uitschijnen dat Draghi niet de indruk gaf dat de ECB de strikte regels voor steun aan de Griekse banken wil omzeilen.

Varoufakis, die in Die Zeit erkende "minister van een bankroet land" te zijn, hoopt tegen juni een akkoord te bereiken met de eurolanden over een verlichting van de Griekse schuldenlast. De piste van een kwijtschelding heeft hij opgegeven. Hij bepleit nu een ruil van leningen in obligaties die interest opleveren wanneer de Griekse economie groeit.

Varoufakis, die morgen te gast is bij de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble, beloofde tegen volgende week meer duidelijkheid te scheppen over de Griekse plannen. Allicht komen de ministers van Financiën van de eurolanden woensdag bijeen om stelling in te nemen. Donderdag komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijeen.Lees meer