Tsjaad en Soedan tekenen vredesverdrag

Tsjaad en Soedan tekenen woensdag in Dakar twee vredesverdragen. De Senegalese president Abdoulaye Wade heeft dat gisteren aangekondigd.

Oppositie niet meer steunen
De Tsjadische leider Idriss Déby en de Soedanese president Omar al-Bashir zullen beloven om de oppositie in het land van de ander niet meer te steunen, zei Wade. In 2006 tekenden Sudan en Tsjaad al een akkoord na Libische bemiddeling, waarin ze beloofden de rebellen in het andere land geen onderdak meer te geven. Dat akkoord verdween snel in de prullenmand.

Rebellen
Déby beschuldigt Soedan van het bewapenen van de rebellen die vorige maand een aanval uitvoerden op de Tsjadische hoofdstad N'Djamena. Op zijn beurt zegt Soedan dat Tsjaad onderdak biedt aan rebellengroepen uit de onrustige Sudanese regio Darfoer.

Ontwapening
De te tekenen verdragen roepen op tot de ontwapening van alle gewapende groeperingen behalve de nationale legers, zei Wade na overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy in Parijs. De EU-vredesmissie in Tsjaad krijgt de verantwoordelijkheid om toe te zien op de naleving van de ontwapening.

2 De Soedanese president Omar al-Bashir.
UNKNOWN De Soedanese president Omar al-Bashir.
2 De Tsjadische leider Idriss Déby samen met Nicolas Sarkozy.
UNKNOWN De Tsjadische leider Idriss Déby samen met Nicolas Sarkozy.

Lees meer