Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld

Tsjechië ontmantelt netwerk van vermoedelijk Russische spionnen

De Tsjechische inlichtingendiensten zijn erin geslaagd een vermoedelijk Russisch spionagenetwerk te ontdekken en op te rollen. De actie tegen het spionagenetwerk vond vorig jaar al plaats, maar werd nu pas bekendgemaakt door het hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst (BIS).

"Het netwerk werd volledig ontmanteld en vernietigd", verklaarde Michal Koudelka, de topman van BIS, aan het Tsjechische nieuwsagentschap CTK. Het netwerk moest cyberaanvallen uitvoeren op doelwitten in Tsjechië en in partnerlanden, zegt Koudelka. De Russische geheime dienst FSB zou, met steun vanuit de Russische ambassade in Praag, de activiteiten van het spionagenetwerk gecoördineerd hebben.

Het Tsjechische nieuwsmagazine Respekt had eerder al over het netwerk bericht. Volgens dat magazine hebben de Russische agenten computerbedrijven opgericht, die dienden als dekmantel voor de spionageactiviteiten. Verschillende verdachten hebben bovendien zonder problemen de Tsjechische nationaliteit verworven, aldus nog Respekt. Mogelijk was daarbij sprake van corruptie.

Koudelka zegt dat het land ook steeds meer te maken krijgt met spionageactiviteiten vanuit China. Peking zou proberen om verschillende beleidsmakers, wetenschappers en veiligheidsmedewerkers over te halen tot het verzamelen van informatie.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc LInden

    europa haalt spionnen en criminelen binnen aan de lopende band. ze zouden nog geen olifant herkennen in een stad als hij niet door burgers zou worden geduid. waarschijnlijk zijn steekpenningen niet bij de juiste terecht gekomen.

Lees meer