Milos Zeman, de Tsjechische president.
ap Milos Zeman, de Tsjechische president.

Tsjechische president noemt 'Black Lives Matter'-beweging "racistisch"

De Tsjechische president Milos Zeman heeft de slogan 'Black Lives Matter' omschreven als "racistisch". Dat zei hij tijdens een bezoek aan de Amerikaanse ambassadeur in Praag voor de viering van de Amerikaanse nationale feestdag op 4 juli, meldde de krant Pravo.

Als reden voerde de 75-jarige president aan dat alle levens tellen. Hij bekritiseerde de rellen in de straten van grote Amerikaanse steden en de vernieling van standbeelden.

De beweging 'Black Lives Matter' is tegen racisme en politiegeweld. Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd bij een meedogenloze politieactie een maand geleden, zijn er wereldwijd protesten geweest.

Zeman, die sinds maart 2013 aan het hoofd van zijn land staat, zorgt herhaaldelijk voor opschudding met provocerende uitspraken. Als staatshoofd heeft hij overwegend representatieve taken, maar hij wordt beschouwd als een invloedrijke opiniemaker in Tsjechië.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • STEPHAN SCHEPERS

    Dat heb ik ook van in het begin gevonden. ALM was een veel mooiere en zeker niet agressieve boodschap geweest

  • Helena De Groot

    Hij heeft gelijk.

Lees meer