19
EPA

Turbulente nacht in Barcelona: woedende Catalanen opnieuw slaags met politie, branden in heel de stad

Vijftigtal arrestaties en 74 gewonden in tweede nacht vol chaos

Woedende Catalanen zijn gisterenavond voor de tweede dag op rij slaags geraakt met de politie. Agenten grepen in toen deels vermomde betogers veiligheidshekken rond Spaanse regeringsgebouwen probeerden omver te werpen. Ze gooiden ook met blikken, fakkels en verfbommen naar de veiligheidsdiensten in Barcelona. Heel de nacht lang bleef het onrustig in de Catalaanse hoofdstad.

De politie probeerde de situatie onder controle te houden met de wapenstok. Op Spaanse televisiebeelden leken agenten, in wapenuitrusting met beschermende kledij en schilden, ook opnieuw met rubberkogels te schieten. Er werden verschillende charges uitgevoerd om de betogers te verdrijven, en politiehelikopters cirkelden boven de stad. Sommige - ook vreedzame - betogers werden hard aangepakt.

Her en der staken betogers containers in brand on om barricades op te werpen. De politie bleef de hele tijd patrouilleren terwijl de brandweer het vuur kwam blussen. De spuitgasten kregen daar trouwens applaus voor. Vanmorgen zijn de schoonmaakdiensten van de stad druk in de weer de wegen weer vrij te maken en op te kuisen, merkt onze reporter ter plaatse op.

Hoogtepunt van de protesten was de centrale verkeersas Passeig de Gracia, en de omgeving van het gebouw van de Spaanse regering in Barcelona. Bedoeling was daar een vreedzaam ‘sit-in’-protest te houden, maar de betoging liep al snel uit de hand toen er met stenen en voorwerpen naar de politie werd gegooid. In totaal kwamen er 40.000 mensen op straat en vielen er 74 gewonden.

Protest

De betogers kwamen opnieuw op straat om te betogen tegen de veroordeling van negen prominente Catalaanse separatisten. Zij kregen door het Spaanse Hooggerechtshof celstraffen opgelegd van negen tot dertien jaar. De Catalaanse middenveldorganisaties Assemblea Nacional Catalana (ANC) en Omnium Cultural hadden tot de betogingen opgeroepen. Hun vroegere leiders werden veroordeeld tot negen jaar cel. 

Niet enkel in Barcelona werd er geprotesteerd, maar ook in steden als Girona, Tarragona, Lleida en Sabadell. In heel de regio werden 51 mensen opgepakt. De arrestaties gebeurden vanwege aanvallen op agenten of het verstoren van de openbare orde. Daarnaast zijn 72 regionale en nationale agenten gewond geraakt in het geweld, aldus nog het ministerie. 

Eerder op de dag hadden betogers verschillende wegen in Catalonië geblokkeerd. Op de luchthaven waren tientallen vluchten geannuleerd of vertraagd.

19 De schoonmaakdiensten van de stad zijn vanmorgen druk bezig met de opkuis.
Stephanie Romans De schoonmaakdiensten van de stad zijn vanmorgen druk bezig met de opkuis.
19 Onze reporter Stéphanie Romans zag hoe de protestanten opnieuw slaags geraakten met de oproerpolitie.
AFP Onze reporter Stéphanie Romans zag hoe de protestanten opnieuw slaags geraakten met de oproerpolitie.
19
EPA
19
AFP
19
EPA
19
REUTERS
19
REUTERS
19
REUTERS
19
REUTERS
19
Stephanie Romans
19
Stephanie Romans
19
AFP
19
AFP
19
Stephanie Romans
19
AFP
19
AFP
19
AFP
19 Brandweermannen krijgen applaus als ze het vuur komen doven.
AFP Brandweermannen krijgen applaus als ze het vuur komen doven.

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    44% is voor en 48% is tegen afscheiding. En als die 44% vindt dat hen dat het recht heeft om een staatsgreep te plegen en geweld daarbij een middel is dan ziet het er slecht uit voor Catalonië als die aan de macht zouden komen.

  • Rafael Van Meerbeek

    Roel Mick, ik woon wel in Catalonië, al 15 jaar, en wat jij beweert is absoluut zever. De Catalanen vragen 1 ding, een bindend referendum. Als je dan toch zo zeker bent dat er geen meerderheid is, waarom laat Spanje dan geen referendum toe? De Catalanen zullen het resultaat aanvaarden, zij zijn namelijk wel democraten.

Lees meer