3 Koerdische YPG-strijders in juli vorig jaar in de straten van Raqqa.
REUTERS Koerdische YPG-strijders in juli vorig jaar in de straten van Raqqa.

Turken noemen interventie tegen Koerden in Syrië "zelfverdediging", Syrië

Turkije lijkt af te koersen op een offensief tegen de Koerdische YPG-militie in het noordwesten van Syrië. "We worden iedere dag aangevallen vanuit Afrin", zei minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) tegen CNN Türk.

De Turkse legerleider Hulusi Akar en het hoofd van de geheime dienst, Hakan Fidan, vlogen vandaag naar Moskou voor overleg met de Russische strijdkrachten. Turkije praat naar verluidt met de Russen en de Iraniërs over het gebruik van het Syrische luchtruim tijdens de operatie. Die landen steunen het Syrische regime van Bashar al-Assad.

Assad-regime ziet Turkse operatie als agressie

Het Assad-regime reageerde fel op het mogelijke offensief. De Syrische luchtverdediging is volgens staatssecretaris Faisal Meqdad (Buitenlandse Zaken) "klaar om Turkse luchtdoelen te vernietigen", berichtte de staatstelevisie. Hij waarschuwde de Turkse leiders dat een militaire operatie bij de regio Afrin zal worden gezien als een daad van agressie.

Conflict met VS

Ankara ziet organisaties als de YPG als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging. Dat zet druk op de relatie met Washington, dat in de Syrische Koerden juist een nuttige bondgenoot ziet in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

Het schoot Ankara recentelijk in het verkeerde keelgat dat de Amerikanen van plan zouden zijn een soort grensleger met 30.000 manschappen op te tuigen in Syrië. De door Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zouden een hoofdrol moeten spelen in die plannen. De Turkse president Erdogan dreigde daarop het "terreurleger" te vernietigen.

De Amerikaanse minister Tillerson (Buitenlandse Zaken) zei later dat de ophef berust op een misverstand.  "We creëren helemaal geen grensbewakingsmacht", benadrukte de minister.

3 De Syrische vice-minister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad: "De Syrische luchtafweer beschikt weer over alle middelen."
ap De Syrische vice-minister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad: "De Syrische luchtafweer beschikt weer over alle middelen."

Harde taal van Syrië

De Syrische regering dreigde ermee in een reactie dat Turkse gevechtsvliegtuigen zullen neergehaald worden, indien ze Syrisch gebied bombarderen. De Syrische luchtafweer beschikt weer over alle middelen, verklaarde de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad vandaag in Damascus.

"De Turkse luchtmacht zal een aanval niet als een 'oefenvluchtje' moeten beschouwen", aldus de minister, geciteerd door het persbureau Sana. "Indien Turkije vijandelijkheden onderneemt tegen Afrin, zal dat beschouwd worden als een daad van agressie door het Turkse leger tegen de soevereiniteit van het grondgebied van de Syrische Arabische Republiek" .

Internationale coalitie

Een aanval op de regio is ook riskant omdat Rusland vorig jaar militaire adviseurs naar Afrin heeft gestuurd. Moskou steunt in de Syrische oorlog de regering, maar wil op het eind van deze maand samen met Turkije en Iran in de Russische badstad Sotsji overleg plegen over de situatie in Syrië.

De door de VS aangevoerde internationale coalitie wees berichten van de hand over de geplande installatie van een nieuwe grensbeveiligingsmacht (Border Security Force) in de Koerdische gebieden in Noord-Syrië, waarvan ook de YPG zou deel uitmaken. Naar verluidt zou de coalitie naar eigen zeggen enkel lokale veiligheidstroepen verder blijven opleiden. Het gaat er om, de terugkeer van IS te verhinderen. Het gaat niet om een nieuw leger of conventionele grenstroepen, luidde het.

30.000 manschappen

Onder andere Anadolu had uit een voorliggende mededeling van de coalitie geciteerd dat de alliantie in Noord-Syrië een grenstroepenmacht van 30.000 manschappen wil uitbouwen. Een deel ervan zou uit de rangen komen van de Syrische Democratischen Krachten (SDF), die door de YPG worden gedomineerd. Buiten de enclave Afrin controleren deze Volksbeschermingseenheden nog grote gebieden in Noord-Syrië.

 Premier Binali Yildirim verklaarde donderdag dat het standpunt van Turkije duidelijk is. "Er kan geen sprake van zijn dat Erdogan had enkele dagen geleden de grenstroepen de strijd aangezegd.we de installatie van een terreurleger direct aan onze grenzen ooit zullen aanvaarden", zei hij in Ankara.

3 Erdogan had enkele dagen geleden de grenstroepen de strijd aangezegd.
AP Erdogan had enkele dagen geleden de grenstroepen de strijd aangezegd.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Miray Ugurlu

    Erdogan heeft niemand nodig . Hij zal altijd op zijn eigen benen staan.Erdogan helpt de mensen die het daar moeilijk hebben.Wat doet Amerika en de E.U hellemaal niet.En nu allemaal braaf op jullie kontjes zitten .Want Erdogan gaat hier de boel verbeteren.

  • Thijs Rudy

    In die regio zijn het allemaal wat oorlogzuchtige leiders en groepen gevoed door wat grootmachten met wapens De E.U die zijn bezig met hun eigen mensen uit te persen En grootmacht China die hoor je niet maar die zijn overal ter wereld de grondstoffen aan het opkopen of plunderen

Lees meer