2
EPA

Turkije begint bijkomende troepen naar Syrische grens te sturen

De Turkse regering heeft in de aanloop naar haar geplande offensief tegen de Koerdische milities in het noorden van Syrië bijkomende troepen en gepantserde voertuigen gemobiliseerd. Dat bericht het staatspersagentschap Anadolu. De bijkomende troepen en pantserwagens werden naar de grenssteden Sanliurfa en Kilis gestuurd.

Sinds zaterdag voert Turkije zijn troepenaanwezigheid aan de grens met Syrië op. Toen kondigde Erdogan al een offensief in het noorden van dat land aan. Daar hebben de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) de controle over het grensgebied met Turkije. Ankara beschouwt hen als een terroristische groep, maar de Koerden waren een bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Gisteren gaven de VS echter aan dat ze een Turks offensief niet in de weg zouden staan en trokken ze manschappen terug. Zo verlieten Amerikaanse troepen hun stellingen in Ras al-Ayn en Tell Abyad, in het noordoosten van Syrië. Onder internationale druk én druk uit het eigen Republikeinse kamp moest Amerikaanse president Donald Trump zijn goedkeuring voor de Turkse plannen later op de dag wel nuanceren. "Als Turkije iets doet dat ik, in mijn grote en onovertroffen wijsheid, als overdreven beschouw, dan zal ik de Turkse economie totaal vernietigen en uitroeien", tweette het staatshoofd, zonder echter te verduidelijken wat hij als overdreven zou beschouwen.

De Turkse vicepresident Fuat Oktay liet weten dat Turkije "geen land is dat handelt afhankelijk van bedreigingen", aldus verklaringen waarover Anadolu berichtte.

2 Ook door Turkije gesteunde Syrische rebellen zijn op weg naar het grensgebied.
AFP Ook door Turkije gesteunde Syrische rebellen zijn op weg naar het grensgebied.

De Syrische viceminister voor Buitenlandse Zaken waarschuwt Turkije voor een mogelijke invasie. Syrië zal zijn territorium verdedigen en zal geen bezetting aanvaarden, verklaarde Faisal al-Mekdad in de regeringsgezinde Syrische krant Al-Watan. Het gaat om de eerste reactie van de Syrische regering op het dreigende Turkse offensief.

Al-Mekdad roept de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) (die bestaan uit verscheidene Koerdische en Arabische milities; nvdr) op om zich opnieuw aan de zijde van de regering te scharen. “Stort jullie niet in de hel, nu jullie door de Verenigde Staten in de steek gelaten zijn”, luidt zijn boodschap. Met zijn offensief wil Turkije een veiligheidszone instellen langs de grens waar een groot deel van de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije onderdak zouden kunnen vinden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer