Archiefbeeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.
EPA Archiefbeeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Turkije meldt arrestatie van zus overleden IS-leider al-Baghdadi: “Goudmijn aan informatie”

Rasmiya Awad, de zus van de gedode IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi, is in het noorden van Syrië gearresteerd door Turkse militairen. Ze wordt vandaag ondervraagd in Turkije. Dat meldt het persagentschap Reuters. De vrouw is van cruciaal belang omdat ze een “goudmijn aan informatie’’ zou hebben.

Volgens AP is er maar weinig bekend over de zus van de voormalige IS-leider. Ze is 65 jaar en heet Rasmiya Awad. Ze werd vandaag opgepakt tijdens een bestorming van een container vlakbij de Syrische stad Azaz, in het gebied dat nu in handen is van de Turken. Daar leefde ze met haar gezin. 

Volgens de bron van het persbureau was de zus van al-Baghdadi samen met haar man, vijf kinderen en een schoondochter. De volwassenen worden verhoord. De autoriteiten hopen dat Awad hen meer kan vertellen over haar broer en zijn extremistische groepering.

Opvolger

Al-Baghdadi kwam vorige maand om het leven tijdens een Amerikaanse militaire operatie. De IS-leider hield zich schuil in een afgelegen gebouw in de Noord-Syrische provincie Idlib dat werd bestormd door Amerikaanse elitesoldaten. De terrorist rende een tunnel in en blies zichzelf op toen hij op het punt stond gepakt te worden. Daarbij kwamen ook twee jonge kinderen om het leven. 

Enkele dagen daarna meldde IS dat 
Abi Ibrahim Al-Hashemi Al-Qurashi de opvolger van de overleden leider is.

Bekijk ook: Amerikaans leger geeft beelden vrij van raid op Al-Baghdadi

IS bevestigt dood al-Baghdadi en benoemt opvolger

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer