Leden van het ‘jihadistengezin’ verlaten het vliegtuig op de luchthaven Berlijn-Tegel.
Christoph Soeder/dpa Leden van het ‘jihadistengezin’ verlaten het vliegtuig op de luchthaven Berlijn-Tegel.

Turkije stuurt zevenkoppig 'jihadistengezin' naar Berlijn

Turkije heeft vandaag een mogelijk jihadistisch gezin van zeven mensen op een vliegtuig naar Berlijn gezet. De familie behoorde eerder tot kringen van soennitische extremisten in Hildesheim, bij Hannover. Ankara stuurt momenteel Europese jihadisten van Islamitische Staat (IS) terug naar hun land van herkomst.

Het Duitse gezin stamt uit Irak en is in januari naar Turkije gegaan. Daar werd het in maart al opgepakt en opgesloten. De Turkse autoriteiten lieten eerder niets los over de vraag waarom het gezin werd vastgezet. Vandaag kwam naar buiten dat het volgens Ankara om "buitenlandse terroristen" gaat.

In Duitsland lopen geen arrestatiebevelen tegen leden van deze familie. Het gezin is vandaag op de luchthaven Berlijn-Tegel wel door de politie opgepikt. Ze worden verhoord en er wordt nagegaan of ze wel legaal in Duitsland zijn. Het is niet bekend wat de Duitse autoriteiten met de zeven aan moeten. Mogelijk kan tegen de vader wel een strafzaak worden aangespannen, maar die zou dan niets met jihadisme te maken hebben.

In Washington heeft de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS vandaag over de repatriëring van gevangen jihadisten gesproken. De speciale Syriëgezant van de Amerikaanse regering, Jim Jeffrey, zei na afloop enkel dat er binnen de coalitie meningsverschillen over zijn.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Groenen

    Dus extreme jihadisten kunnen ze niet opsluiten, iemand met rechtse ideeën wel. Europese logica zeker.

  • Dirk Thyssen

    Dat worden er binnrnkort een twintigtal ,nonkels tantes schoonfamilie, die zullen volgen hè. Dan een sociale woning wegkapen voor de eigen mensen ,en een lekker maandtoelage . Als het daar is zoals in België bedoel ik .

Lees meer