2 De Turkse president Recep Erdogan
EPA De Turkse president Recep Erdogan

Turkije veroordeelde sinds mislukte staatsgreep meer dan 3.000 burgers: “Willekeur” menen opposanten

Het Turkse parket vaardigde nogmaals aanhoudingsbevelen uit, ditmaal tegen 1.112 mensen. De beschuldigden zouden allemaal veronderstelde banden hebben Fettullah Gülen, een invloedrijke islamitische denker en volgens Erdogan de verantwoordelijke voor de mislukte staatsgreep in 2016.

Meer dan dertig maanden na de mislukte coup door een factie van het leger, blijven de Turkse autoriteiten bijna dagelijks aanhangers van Gülen viseren. Zo zouden er vorige week alleen al, meer dan 370 veronderstelde volgelingen van Gülen opgepakt zijn. Het lijkt sinds de couppoging wel de gewone gang van zaken te zijn.

In totaal zijn er meer dan 3.000 burgers waaronder ook journalisten, professoren en militairen, gearresteerd én veroordeeld. “Gerechtigheid”, noemen de aanhangers van de Turkse president Recep Erdogan het. En die “gerechtigheid” geschiedt vaak en masse. 

Massaveroordelingen

De gearresteerden worden maar al te vaak tijdens hun proces per honderd in een rijtje gezet terwijl ze naar het verdict van de rechter luisteren: massaveroordelingen noemt men het ook wel eens. Daarbij leest de rechter het arrest voor terwijl hij de beschuldigden minachtend aanspreekt met hun voornaam, zeer ongewoon en zelfs tegen de regels van de rechtspraak. Critici geloven niet dat de rechters onpartijdig zijn.

Zulke massaveroordelingen zijn in ieder geval niet ongewoon in Turkije. In het verleden vonden ze vaker plaats, vooral na mislukte staatsgrepen. Toch is het aantal arresten en veroordelingen ongezien.

Vele opposanten van het Turkse beleid komen intussen op straat. Zij noemen de massaveroordelingen willekeur en verwijten de regering dat de echte coupplegers daardoor aan de arm der wet ontsnappen.

(Lees verder onder de foto)

2 Archiefbeeld: Politieagenten arresteren de militairen die verantwoordelijk zouden zijn voor de mislukte staatsgreep in juli 2016.
EPA Archiefbeeld: Politieagenten arresteren de militairen die verantwoordelijk zouden zijn voor de mislukte staatsgreep in juli 2016.

Infiltratie bij politie

Het recente onderzoek draait om fraude die zou zijn gepleegd rond een toelatingsexamen voor een functie binnen de politie in 2010. Aanklagers denken volgens anonieme bronnen dat de toets is doorgesluisd naar Gülen-aanhangers, die zo bij de Turkse politie konden infiltreren. 

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ufuk Sanane

    Mensen geloof me,zelfs de meest anti-Erdogan gestelde mensen zijn voor de vervolgingen van Gulenisten... Wat jullie over het hoofd zien,is dat die zelfde Erdogan met Gulen 10 jaar de progesieven bestrijdde en het land met zijn instanties geheel aan de Gulenisten toevertrouwde en daaruitvloeiende kwam de coup van Gulengezinde militairen omdat ze onderling (Erdogan-Gulen) ruzie kregen..

  • Kerem Yilmazer

    Waar waren de westerse media toen er hoge millitaire functonarisen werden opgepakt voor 2013? Aja juist da was gedaan door de Gulenisten toen ze nog goed bevriend waren met Erdogan en ja toen Erdogan ook graag gezien werd hier. Nu dat er eindelijk iets gedaan word aan Gulen hoor ik westerse media plots wel en dit verminderd hun geloofwaardigheid bij mij.

Lees meer