Archiefbeeld.
Getty Images Archiefbeeld.

Turks kindbruidje overlijdt na bevalling

In Turkije is een meisje van vijftien overleden na een hersenbloeding die haar trof tijdens de bevalling van haar baby. De bloeding is volgens de artsen het gevolg van het feit dat ze op te jonge leeftijd de barensweeën moest doorstaan. De jonge Derya B. trad vorig jaar, ze was toen 14, in het huwelijk tijdens een religieuze plechtigheid.

Nadat ze in haar dorp in het district Mukti beviel, werd Derya naar het hospitaal in de stad Batman overgebracht. Zij had zware hoofdpijn, was misselijk en moest braken. Het meisje werd opgenomen op intensieve, maar overleed twee dagen later.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het overlijden van Derya. Een lijkschouwing moet uitsluitsel brengen over de doodsoorzaak.

Nog niet volgroeid
Volgens professor-gynaecoloog Aydan Biri is het waarschijnlijk dat het meisje is overleden omdat ze op te jonge leeftijd een kind op de wereld heeft moeten zetten. "Jongeren van wie het lichaam en de organen nog niet zijn volgroeid, lopen grote risico's bij een zwangerschap en bij een bevalling", zegt Biri in de krant Hurriyet Daily News.

Geheime huwelijken
In Turkije mogen jongeren trouwen vanaf hun zeventiende. Mits goedkeuring van een rechtbank kan dat al op zestienjarige leeftijd. Volgens de actiegroep 'Girls Not Brides' trouwen 15 procent van de Turkse meisjes voor hun 18de verjaardag. "Een percentage dat wellicht hoger ligt omdat de meeste kindhuwelijken in het geheim worden voltrokken", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Dit vermoeden wordt bevestigd door een onderzoek van de Verenigde Naties uit 2013. Daaruit blijkt dat 28 procent van de meisje in Turkije trouwen voor ze achttien zijn. Een cijfer dat nog toeneemt door de recente instroom van vluchtelingen uit voornamelijk Syrië en Irak.

De Turkse president Erdogan noemde eerder de positie van de vrouw in zijn land een "bloedende wonde". Hij verklaarde ook dat mannen en vrouwen niet op gelijke voet kunnen behandeld worden.

Jongeren van wie het lichaam en de organen nog niet zijn volgroeid, lopen grote risico's bij een zwangerschap en bij een bevalling

Professor-gynaecoloog Aydan Biri

Lees meer