AFP

Turkse autoriteiten arresteren opnieuw HDP-parlementslid

Burcu Celik Ozkan, lid van de oppositie in het Turkse parlement, is gearresteerd. Dat schreef ze in een berichtje op Twitter en werd bevestigd door CNN Turk. Ze is lid van de pro-Koerdische Democratische Partij van de Volkeren (HDP), de op twee na grootste partij in het parlement.

Ozkan, HDP-afgevaardigde voor de Oost-Turkse provincie Mus, had na het referendum over de invoering van een presidentieel systeem van afgelopen zondag onregelmatigheden bij de stembusgang in Mus aangeklaagd. Er werd onder andere door een aantal kiezers twee keer gestemd, zei Celik in de regeringskritische krant Evrensel.

Met de arrestatie van Ozkan zitten nu 13 HDP-afgevaardigden in voorlopige hechtenis, onder hen ook partijvoorzitter Selahattin Demirtas. Ook Figen Yüksekdag zit nog in voorarrest, maar na een omstreden gerechtelijk vonnis speelde ze haar statuut in het parlement en het co-voorzitterschap van de partij kwijt. De HDP blijft Demirtas en Yüksekdag echter als gelijkwaardige co-voorzitters behandelen.

Lees meer