UNKNOWN

Turkse Koerden slaags met oproerpolitie

Op verschillende plaatsen in Turkije zijn vandaag tienduizenden Koerden bijeengekomen voor de viering van Nowruz, het lentefestival dat de laatste decennia wordt aangegrepen door separatistische Koerden om hun ongenoegen over het Turkse bestuur te uiten. In verschillende steden kwam het tot confrontaties tussen Koerden en de oproerpolitie. Op het grootste festivalterrein, in de Zuid-Turkse stad Diyarbakar, gooiden jongeren met stenen naar de politie, maar daar werd niet ingegrepen.

Öcalan
Veel deelnemers aan het festival droegen foto's van de Koerdische leider Abdullah Öcalan bij zich en zwaaiden met gele vlaggen van een Koerdische beweging. Velen hadden hun gezichten bedekt om herkenning door de autoriteiten te voorkomen. In het verleden zijn bij rellen tijdens Nowruz tientallen doden gevallen.

Brandbommen
In de provincie Sanliurfa wierpen zo'n 150 jongeren een barricade op. Vervolgens werd met stenen en brandbommen naar de politie gegooid. De politie gebruikte traangas en arresteerde zestien relschoppers. Negen agenten raakten gewond. In Mardin, bij de grens met Syrië, gooiden betogers een brandbom naar een school, waardoor het dak van de school in brand vloog, meldde het staatspersbureau Anatolia.

Nieuwjaar
Het festival, dat in het Perzisch 'nieuwjaar' betekent, wordt onder meer ook in Iran en Centraal-Azië gevierd. Mensen dansen, zingen en springen over kampvuren ter loutering. Ongeveer 20 procent van de zeventig miljoen Turken is Koerd.

PKK
Al meer dan twee decennia strijdt de Koerdische afscheidingsbeweging PKK voor een eigen staat op Turks grondgebied. De strijd heeft al ruim 37.000 mensen het leven gekost en inmiddels staat de PKK in Europa en de Verenigde Staten op de lijst van terroristische organisaties.

De Europese Unie heeft er bij Turkije op aangedrongen de culturele vrijheid van de Koerden te vergroten en hun levensomstandigheden te verbeteren. (novum/ap/ka)

Lees meer