Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.
AP Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu.

Turkse minister scherp voor Trump: “Hij wil ogen sluiten voor moord op Khashoggi”

De uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump over de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, betekenen volgens Turkije dat Trump "de ogen wil sluiten" voor de zaak. Dat verklaarde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu tijdens een interview met CNN-Türk.

Khashoggi, die onder meer schreef voor Washington Post en kritisch was voor de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, is op 2 oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul.

Turkije houdt de kroonprins verantwoordelijk. De Amerikaanse president had echter gezegd dat de inlichtingendienst CIA niets met absolute zekerheid had gevonden. Hij herhaalde zijn steun aan het Saudische leiderschap.

Olieprijzen

"Er is niets belangrijker dan het geld", reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken vandaag. Trump haalde onder meer de aankoop van Amerikaanse wapens en de stabiliteit van de olieprijzen aan, om zijn steun aan Riyad te legitimeren.

"Ook voor ons is Saudi-Arabië een belangrijk land", aldus Cavusoglu nog. "Maar hier was er een wrede opzettelijke moord." 

Bekijk ook:

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean West

    John Geers Noem eens alle feiten die Trump gedaan heeft dat hij misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd.

  • Gert De Vlaeminck

    Onze media zaagt graag over andere landen en hoe slecht het er wel is en hoe slecht ze wel zijn echter als pion van de NAVO zijn wij medeplichtig in al wat Trump en Erdoğan en co doen! Dat is de realiteit! Zagen kunnen we der over doen maar wij hebben er niets tegen te zeggen! Trump beslist hoeveel wij dienen uit te geven aan onze defensie...

Lees meer