ap

Turkse politie doodt vijf veronderstelde IS-leden, 230 mensen gearresteerd

De Turkse politie heeft vijf veronderstelde leden van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) gedood, zo meldde het gouverneurschap van Konya. De doden vielen bij een operatie tegen een jihadcel in de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het centrum van Turkije.Verder werden bij operaties in het hele land meer dan 230 verdachten opgepakt.

Bij de ingreep liepen vier agenten lichte verwondingen op, luidde het voorts in een communiqué. De politie wist de hand te leggen op een klein arsenaal wapens en munitie. De arrestaties vonden plaats bij simultane acties tegen IS in 29 Turkse provincies. Onder de arrestanten zouden 25 niet-Turken zijn.

In de provincie Konya bevinden zich Turkse militaire instellingen en een NAVO-basis.

Turkije is er lange tijd van beschuldigd, op zijn minst de ogen te hebben gesloten voor de jihad-activiteiten aan de grens met Syrië.

Sinds 2015 is de Turkse overheid wel tegen de jihadisten beginnen ageren. In diezelfde periode nam het aantal terreuraanslagen in Turkije toe, met als uitschieter de aanval op een discotheek in Istanboel op nieuwjaarsnacht, met 39 doden tot gevolg.

In Syrië bestrijdt Ankara nu zowel IS als de door de Amerikanen gesteunde Koerdische peshmerga's van het Syrisch Democratisch Front.

Lees meer