2 De Turkse premier Ahmet Davutoglu van de AKP, de partij van Erdogan, afgelopen zondag. Hij groet samen met zijn vrouw aanhangers in Ankara.
AP De Turkse premier Ahmet Davutoglu van de AKP, de partij van Erdogan, afgelopen zondag. Hij groet samen met zijn vrouw aanhangers in Ankara.

Turkse premier wil nieuwe verkiezingen vermijden

De Turkse regeringspartij AKP gaat haar uiterste best doen om een coalitieregering te vormen. Er komen pas nieuwe verkiezingen als er geen andere mogelijkheid is. Dat heeft premier Ahmet Davutoglu vandaag gezegd. Ook leek hij president Tayyip Erdogan te waarschuwen zich niet met de coalitievorming te bemoeien.

Bij de afgelopen parlementsverkiezingen verloor de AKP van Erdogan en Davutlogu voor het eerst in twaalf jaar haar absolute meerderheid. Dat betekent dat de partij in een nieuwe regering moet samenwerken met een of meerdere andere partijen.

De uitkomst van de verkiezingen betekende een persoonlijke nederlaag voor president Erdogan. Die rekende op een zetelmeerderheid waarmee hij de grondwet kon veranderen om meer macht naar zich toe te trekken.

2 Deniz Baykal, oudgediende van de centrumlinkse oppositiepartij CHP ging vandaag langs bij president Erdogan.
AP Deniz Baykal, oudgediende van de centrumlinkse oppositiepartij CHP ging vandaag langs bij president Erdogan.

Lees meer