2 Paula White
AP Paula White

TV-predikante krijgt vaste positie in Witte Huis

Met Paula White-Cain heeft de Trump-administratie er een opmerkelijk nieuw gezicht bij. De president heeft haar immers benoemd tot speciaal adviseur in het Witte Huis. De steenrijke vrouw is een televisie-predikante die een populistische vorm van het evangelische christendom predikt. Ze houdt er echter omstreden visies op na, die zelfs bij andere christenen niet in goede aarde vallen.

White oefent al jaren invloed uit in het Witte Huis. De 53-jarige vrouw kent Donald Trump al meer dan vijftien jaar en samen met andere evangelische christelijke adviseurs heeft ze regelmatig vergaderingen met de president. Nu treedt ze aan als adviseur van Trumps Faith and Opportunity Initiative, dat religieuze groepen meer inbreng moet geven in overheidsprogramma’s aangaande onderwerpen zoals godsdienstvrijheid en de bestrijding van armoede.

De president noemt haar zijn oude vriendin, spirituele adviseur en persoonlijke dominee. Toen hij in 2016 een gooi naar het presidentschap deed, speelde White een belangrijke rol in het motiveren van haar achterban.

Vorige week tweette White een foto van een gebedsmoment in het Witte Huis, waarbij ze samen met andere gelovigen bad voor Donald Trump.

‘Prosperity gospel’

De vrouw is echter meer omstreden dan sommige andere evangelische predikanten. Onder andere omdat White een aanhanger is van de prosperity gospel, de stelling dat God gelovigen beloont met persoonlijk en financieel succes. Veel christenen beschouwen die visie echter als ketterij. 

Net zoals veel andere tv-predikanten maakte White in het verleden meermaals gebruik van haar positie als religieuze leider om zichzelf te verrijken. Zo waarschuwde ze haar aanhangers vorig jaar voor de “gevolgen” als ze geen geld zouden schenken aan haar religieus ministerie. Op haar website verkoopt ze dan weer een ‘Favor Seed’ (letterlijk vertaald een ‘Gunstenzaadje’, red.) voor 130 dollar (117 euro, red.) dat mensen moet helpen bij het bestrijden van “schulden, depressie, een werk- of gezondheidsprobleem”.

“Uitbuiting” 

Aanhangers van andersgezinde christelijke stromingen en meer gematigde evangelicals zijn het niet eens met haar visie. Het feit dat White haar geestelijkheid aanwendt “om de armen uit te buiten... zou een reden tot bezorgdheid moeten zijn voor mensen van alle religies”, reageert Jonathan Wilson-Hartgrove, een vrijzinnige evangelische priester. “Hoewel we religie in het openbare leven vaak omschrijven als progressief versus conservatief, is het belangrijk om op te merken dat Paula White zelfs binnen dat kader een extremist is en dat altijd is geweest”, gaat hij verder.

De benoeming van White is “een erg onheilspellend teken” en toont aan dat “christelijk narcisme” het Witte Huis bereikt heeft, zegt William J. Barber II, een bekende Amerikaanse protestantse minister en politieke activist.

Onderzoek

In 2007 startte de vooraanstaande Republikeinse senator Chuck Grassley een onderzoek naar haar financiën, omdat ze gebruik maakten van een privévliegtuig, luxueuze villa en kredietkaarten die op naam van de kerk stonden. Uiteindelijk werd dat onderzoek gestaakt, zonder enige conclusie.

Tot begin dit jaar leidde White een megakerk in Florida. In mei gaf ze de fakkel door aan haar zoon en kondigde ze aan dat ze een universiteit en 3000 nieuwe kerken zou stichten. 

Tijdens haar sermoenen doet White vaak aan glossolalie, ook gekend als tongentaal, waarbij ze geluiden maakt die geen overeenkomst vertonen met een bestaande taal en voor de toehoorders onbegrijpelijk zijn. Ze vergelijkt Trump met God. De media die zich verzetten tegen “de roeping van president Trump” zijn demonisch en moeten volgens de predikante afgebroken worden in Jezus’ naam.

2 President Donald Trump met Paula White.
AP President Donald Trump met Paula White.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ivan de ridder

    Waar religie regeert, wijkt de rede. De VS worden een eeuw terug de tijd in gekatapulteerd en dat moet dan maar normaal zijn. Volgens mij mogen ze daar ook binnenkort een uiteenbarsten van de 'united' states verwachten.

  • ivan de ridder

    De zoveelste 'perfect gekwalificeerde' medewerker binnen dit kabinet. Een overroepen charlatan die misbruik maakt van de goedgelovigheid van de mensen. Als je er even over nadenkt dus een perfecte match voor deze president. Ze staat er enkel omdat ze Trump tot god orakelt en aldus zijn ego streelt. Wat nu met de scheiding van staat en kerk. Om nog maar niet te spreken over de impact op onderwijs.

Lees meer