10 De dader stak vijf mensen met een mes. Twee van hen stierven later in het ziekenhuis.
AFP De dader stak vijf mensen met een mes. Twee van hen stierven later in het ziekenhuis.

Twee mensen gedood bij vermoedelijke terreurdaad in Londen, identiteit dader bekend

Politie schiet dader dood

Bij een steekincident op de London Bridge vanmiddag zijn twee doden gevallen, meldt de BBC. Ook de 28-jarige dader is overleden, hij werd door de politie doodgeschoten. Drie gewonden worden behandeld in het ziekenhuis. De politie gaat uit van een terreurdaad, omdat de dader eerder voor aan terrorisme gerelateerde misdrijven werd veroordeeld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De politie zegt dat ze kort voor 14 uur lokale tijd melding kreeg van een steekpartij op de brug in het centrum van Londen. Agenten sloten de brug meteen volledig af. Omstanders werden opgeroepen op afstand te blijven, er kwamen meteen ook meerdere ambulances ter plaatse. Getuigen zeggen op sociale media dat ze meerdere schoten hoorden. 

Valse bommengordel

Op beelden van het incident is te zien hoe een groep mannen een andere man probeert te overmeesteren. De politie probeert tussenbeide te komen en trekt een aantal personen van de verdachte, waarna schoten worden gelost. Een andere man wandelt ondertussen weg met mogelijk het mes van de aanvaller in zijn handen. 

De politie bevestigt dat twee slachtoffers van de steekpartij zijn overleden, drie anderen zijn gewond geraakt. Zij hebben vervolgens de verdachte neergeschoten.

De Britse antiterreurdienst vertelde vanavond op een persbriefing dat de dader zelf nog op de brug overleed en dat hij een valse bommengordel droeg (te zien op de tweet hierboven). Daarom wordt het incident als terreur bestempeld. Er is geen sprake van een andere verdachte.

10 Deze foto die door de politie van de West-Midlands werd uitgedeeld is van de doodgeschoten dader,  de 28-jarige Usman Khan.
AFP Deze foto die door de politie van de West-Midlands werd uitgedeeld is van de doodgeschoten dader, de 28-jarige Usman Khan.

Identiteit dader bekend

De dader is door de autoriteiten geïdentificeerd als de 28-jarige Usman Khan. “Dit individu stond bij de autoriteiten bekend en werd in 2012 veroordeeld wegens aan terrorisme gerelateerde misdrijven”, verklaarde Neil Basu, hoofd van de Britse antiterreurpolitie, in een mededeling. “Hij werd in december 2018 onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis en het is nu zaak om te onderzoeken hoe hij deze aanval heeft kunnen uitvoeren”, luidde het.

De krant The Times meldt voorts dat de man in de Fishmongers’ Hall, een gebouw aan de London Bridge, een conferentie van de Cambridge universiteit bijwoonde over de rehabilitatie van gedetineerden. Hij zou er onder andere mee hebben gedreigd het gebouw op te blazen, aldus The Times.

10
AP

Hoofd van de antiterreurpolitie Basu voegde er voorts aan toe dat de twee dodelijke slachtoffers een man en een vrouw zijn. Drie andere personen - twee vrouwen en een man - raakten gewond en liggen nog altijd in het ziekenhuis. 

“Ongelofelijke moed van omstaanders”

Premier Boris Johnson werd snel op de hoogte gebracht en keerde terug naar Londen nadat hij in zijn kiesdistrict campagne voerde voor de verkiezingen van 12 december. Hij spreekt over een “weerzinwekkend incident” en dankt de hulpdiensten en burgers voor “hun immense moed”. “Voor mij vertegenwoordigen zij het beste van ons land”, zei Johnson.

Ook burgemeester Sadiq Khan van Londen roemt de “ongelooflijke moed” van de omstaanders die met gevaar voor eigen leven de verdachte probeerden te ontwapenen. 

De Britse regering hield vanavond een crisisberaad.

10 Intussen wordt volop onderzoek gedaan op de London Bridge.
EPA Intussen wordt volop onderzoek gedaan op de London Bridge.

Aanslag in 2017

Op 3 juni 2017 reden drie jihadisten acht mensen dood met een busje op London Bridge. Die aanslag is niet te verwarren met de aanslag op Westminster Bridge eerder dat jaar. Toen reed een 52-jarige man met zijn wagen in op een groep mensen. In totaal vielen er bij die aanslag zes doden (inclusief de dader) en zo’n 40 gewonden.

10
AFP
10
AP
10
AFP
10
AP
10
AP
10
AFP

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Sempels

    Prima werk van de mensen en de politie!! Indien dit hier gebeurd zal de politie en de burgers vervolgd worden voor onnodig geweld enz....???

  • michel goethals

    die moslim mannen noemt allah strijders en moedige mannen......ik pis op hun hoofd.... geen medelijden daarmee....neerknallen en gedaan ...zo zijn we ervan verlost

Lees meer