Zahran Hashim, het brein achter de aanslagen en leider van de radicaal-islamitische groepering NTJ.
RV Zahran Hashim, het brein achter de aanslagen en leider van de radicaal-islamitische groepering NTJ.

Twee moslimgroeperingen verboden in Sri Lanka na bloedige aanslagen

De president van Sri Lanka heeft de moslimgroeperingen Nationaal Thawheed Jamath (NTJ) en Jamathei Milathu Ibrahim (JMI) verboden na de bloedige zelfmoordaanslag op kerken en hotels afgelopen zondag en een zelfmoordaanslag afgelopen vrijdag. 

De moslimgroeperingen NTJ en JMI worden ervan verdacht achter de aanslagen op paaszondag te zitten waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen. Ze zijn sinds gisteren verboden in heel het land. Beide organisaties moeten alle activiteiten staken en de regering neemt alle bezittingen van hen in beslag. Dat heeft president Maithripala Sirisena in een verklaring gezegd. 

Mohamed Hashim Mohamed Zahran, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, was de leider van het NTJ of een splintergroepering daarvan. Hij blies zichzelf op in de aanslag op het Sangri-La hotel in Colombo. Zijn vrouw en kind raakten afgelopen vrijdag gewond bij een inval van het leger in een huis in Sainthamaruthu in de Ampara-regio, dat dienst deed als een soort bommenfabriek. Bij de inval ontstond een schietpartij waarop explosies klonken. Het leger trof in het huis vervolgens minstens vijftien doden aan. Drie van hen droegen zelfmoordvesten. Onder de doden waren zes kinderen.

Zahran verscheen in een video die IS een paar dagen na de aanslagen de wereld instuurde. Hij was de enige die herkenbaar was. De zeven andere mannen waren bedekt. In de video staan de mannen onder een zwarte IS-vlag en verklaren ze hun trouw aan de leider van IS, Abu Bakr Al-Baghdadi.  

Over de andere groepering, het JMI, is minder geweten, maar men vermoedt dat haar leden eveneens een rol hebben gespeeld bij de aanslagen, die door IS werden opgeëist. 

Bijna 10.000 soldaten werden ingeschakeld om huiszoekingen te doen en de veiligheid op het eiland te garanderen. 100 verdachten werden al opgepakt, onder wie ook buitenlanders uit Syrië en Egypte. Ook de chauffeur van Zahran werd opgepakt. 

Vrees voor meer aanslagen

Er werd door de regering en politie gewaarschuwd voor verdere aanslagen. Vandaag zullen er nergens katholieke vieringen plaatsvinden uit voorzorg. Ook moslims werden opgeroepen niet naar de moskee te gaan voor het vrijdaggebed, uit vrees voor represailles. Ook de Amerikaanse ambassade in Sri Lanka waarschuwde voor nieuwe aanslagen. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Moehmena Rahous

    Vlaams Blok verboden. Wordt Vlaams Belang. Zelfde mensen, zelfde ideeen. Zolang de problemen aan de bron niet worden aangepakt blijft zich dit voordoen. Verbieden heeft geen zin.

  • DAVID VAN LAER

    Het is niet omdat men iets verbiedt dat het ook weg is. Een overtuiging kan men niet verbieden die heb je of heb je niet, daar kan geen verbod tegen op.

Lees meer