3 Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome.
Shutterstock Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome.

Twee nonnen zwanger na missie in Afrika: Katholieke Kerk start onderzoek

De Katholieke Kerk is een onderzoek gestart nadat twee nonnen uit Italië zwanger zijn geraakt terwijl ze op missie waren in Afrika. Het schandaal veroorzaakt beroering tot in Rome. 

De twee vrouwen zijn van oorsprong Afrikaans, maar woonden en werkten in twee afzonderlijke kloosters in Sicilië. Het is bekend dat ze allebei op liefdadigheidsmissie waren in Afrika, maar in welk land precies is onduidelijk. Ondanks hun ‘gelofte van kuisheid’, verwachten ze nu een kindje. Een van hen, een moeder-overste, ontdekte haar zwangerschap zelf. De andere, 34 jaar, vernam het volgens persbureau ANSA tijdens een medisch onderzoek nadat ze last had van buikpijn.

De nonnen waren beide bekend voor hun inzet, maar of ze hun job blijven uitoefenen, is hoogst onzeker. “Het schandaal veroorzaakt grote beroering”, vertelde een kerkbron uit Rome. “Het is duidelijk dat de vrouwen een seksuele relatie gehad hebben.” De twee zouden onder druk staan om hun job op te geven en de Katholieke Kerk te verlaten. 

Moeder-overste

De 34-jarige vrouw zou zich in Palermo voorbereiden op de komst van haar kind. Ze zou van plan zijn om het kloosterleven achter zich te laten. De moeder-overste is al teruggekeerd naar haar thuisland Madagaskar.

Een van de vrouwen zat in het klooster in de stad Ragusa in Sicilië. Burgemeester Salvatore Riotta vertelde al “dat het nieuws een schok was, maar dat het beter was stilgehouden”.

3 De vrouwen woonden en werkten in Sicilië, maar waren tijdelijk op missie in Afrika.
Shutterstock De vrouwen woonden en werkten in Sicilië, maar waren tijdelijk op missie in Afrika.

Seksueel misbruik

Hoe de vrouwen zwanger raakten en met wie ze seksuele relaties hadden, is niet bekend. Begin dit jaar gaf Paus Franciscus wel nog toe dat er in de Katholieke Kerk soms ook seksueel misbruik is bij nonnen. “Ik weet dat priesters en ook bisschoppen dat hebben gedaan. En ik geloof dat het nog steeds wordt gedaan”, antwoordde hij op een vraag wat het Vaticaan tegen het seksueel misbruik van ordezusters wil ondernemen.

3 Paus Franciscus heeft nog niet gereageerd, maar het schandaal zou beroering veroorzaken tot in Rome.
Photo News Paus Franciscus heeft nog niet gereageerd, maar het schandaal zou beroering veroorzaken tot in Rome.

80 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • linda thinks

    hoezo een schandaal dat grote beroering veroorzaakt , 2019 jaar geleden was er toch ook iemand die plots zwanger was ? daar heeft men een heilige maagd van gemaakt waarom zou dat nu niet meer kunnen ??;-)

  • Rozemieke Fritz

    Hoezo onderzoeken? Die nonnen weter toch wel zelf hoe men zwanger geraakt zeker ! Daar moet je toch geen tekening bij maken. Of is de katholieke kerk echt zo achterlijk?

Lees meer