4 Wa Lone aanhoort het verdict.
REUTERS Wa Lone aanhoort het verdict.

Twee Reuters-journalisten veroordeeld tot 7 jaar cel in Myanmar

In Myanmar zijn twee journalisten van het persagentschap Reuters veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar wegens de schending van staatsgeheimen. Dat besliste een rechtbank in de vroegere hoofdstad Rangoon. Op de veroordeling komt meteen heel wat internationale kritiek.

Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28), beiden Myanmarese burgers, werden op 12 december opgepakt in Rangoon omdat ze geheime documenten zouden bezitten over de militaire repressie tegen de Rohingya in de westelijke deelstaat Rakhine. Zelf zeggen ze in de val te zijn gelokt: ze kregen de documenten overhandigd tijdens een ontmoeting met agenten, nadat ze over de moord door het leger van tien Rohingya-mannen hadden bericht.

Reuters verwerpt in een reactie de veroordeling "zonder enig bewijs" van zijn medewerkers. "Deze twee bewonderenswaardige journalisten hebben al bijna negen maanden in de cel doorgebracht op basis van verzonnen beschuldigingen, bedoeld om hun de mond te snoeren en de pers te intimideren", zegt hoofdredacteur Stephen Adler. "Vandaag is een sombere dag voor Myanmar, Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo en de pers overal ter wereld."

4 De vrouw van Kyaw Soe Ooe, Chit Suu Win, met hun dochtertje, Moe Thin Wai Zan.
REUTERS De vrouw van Kyaw Soe Ooe, Chit Suu Win, met hun dochtertje, Moe Thin Wai Zan.

Het overwegend boeddhistische Myanmar en zijn regeringsleidster Aung San Suu Kyi, in 1991 nog winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, krijgen al geruime tijd internationale kritiek te verwerken wegens de repressie van de Rohingya. Al meer dan 700.000 leden van de moslimminderheid zijn daardoor op de vlucht geslagen naar buurland Bangladesh. De Verenigde Naties veroordeelden het geweld al als etnische zuivering.

Internationale kritiek

Op de veroordeling van de twee Reuters-journalisten komt dan ook meteen heel wat internationale kritiek. Onder meer de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Myanmar, Knut Ostby, roept op de vrijlating van het duo. Ook de Amerikaanse ambassadeur in het Zuidoost-Aziatische land, Scot Marciel, en de Britse ambassadeur Dan Chugg - die namens alle landen van de Europese Unie spreekt - hebben het vonnis veroordeeld.

De Britse regering en de VN-Mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet hebben de onmiddellijke vrijlating van de twee journalisten gevraagd. "In elke democratie moeten de journalisten vrij zijn om hun beroep uit te oefenen zonder vrees en intimidatie. Dit verdict schaadt de persvrijheid in Myanmar", aldus een woordvoerder van de Britse overheid. 

De twee journalisten zijn "veroordeeld tot zeven jaar cel omdat ze enkel hun werk hebben gedaan en precieze informatie hebben geleverd over de abominabele mensenrechtenschendingen in de staat Rakhine", zegt Mark Field, de bevoegde Britse staatssecretaris voor Azië. Michelle Bachelet sprak op haar beurt van een "parodie van justitie". "Ik maan de regering van Myanmar aan hen zo snel mogelijk, onmiddellijk, vrij te laten", aldus de nieuwe VN-Mensenrechtencommissaris.

4
REUTERS
4
REUTERS

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Google Reuters: volgens mij journalistiek zonder tralala die zich niet laat meeslepen en correcties doorvoert als er wordt gefotoshopt enz. Feiten zijn feiten. Ik ben geen moslim-lover, maar dat soort geweld kan niet door de beugel. Er zijn vele andere manieren om een ongewenst gedachtegoed op humane wijze te kanaliseren naar elders. Als dat het probleem is.

  • dominique castelein

    de tijd van het laksisme is voorbij,er zal opnieuw streng opgetreden worden tegen linkse wereldverbeteraars,en maar goed ook

Lees meer