3 Een brandweerman bestrijdt het vuur in New South Wales. Archiefbeeld.
AP Een brandweerman bestrijdt het vuur in New South Wales. Archiefbeeld.

Twee vermiste personen dood teruggevonden: dodentol van bosbranden in Australië loopt op tot 12

In de Australische staat New South Wales zijn twee vermiste personen dood teruggevonden. Dat meldt de minister-president van de staat, Gladys Berejiklian, op een persconferentie. Eerder kwam een jonge vrijwillige brandweerman om het leven terwijl hij een bosbrand in het zuiden van New South Wales bestreed, op ongeveer 70 kilometer ten oosten van de stad Albury. 

“De politie heeft vandaag bevestigd dat twee vermiste personen zijn overleden in Cobargo (in het zuidoosten van New South Wales op ruim 500 kilometer van Sydney). Een derde persoon is nog vermist, ten westen van Narooma, en we maken ons zorgen over zijn veiligheid”, verklaarde Berejiklian.

Volgens de minister-president van Victoria Daniel Andrews zijn in zijn staat ook nog eens vier mensen vermist.

Daarnaast kwam de 28-jarige Samuel McPaul om het leven toen de brandweerwagen waar hij inzat door een vuurtornado opgetild werd en in de buurt van de stad Albury aan het rollen sloeg. Drie van zijn collega’s die ook in de brandweerwagen zaten, raakten gewond. McPaul laat een zwangere vrouw achter.

lees verder onder de foto:

3 Samuel McPaul en zijn vrouw.
Facebook/Samuel McPaul Samuel McPaul en zijn vrouw.

Vuurtornado

Extreme windstoten zorgden ervoor dat de 12 ton zware brandweerwagen van de grond getild werd en begon te rollen, zegt brandweercommissaris Shane Fitzsimmons op een persconferentie. “Het ongeval dat tot McPauls dood leidde en drie van zijn collega’s verwondde, was een buitengewoon incident, een vuurtornado die resulteerde in cyclonische winden die de 12 ton zware brandweerwagen de lucht in tilden en het dak er vanaf rukten. Tragisch genoeg kwam Sam daarbij om het leven.”

De 28-jarige jongeman was nog maar 1,5 jaar getrouwd met zijn 26-jarige vrouw. Het stel verwachtte samen hun eerste kind, dat in mei ter wereld moet komen. “Sam McPaul was een zeer gerespecteerd lid van onze gemeenschap en brigade”, klinkt het bij Fitzsimmons, die het zichtbaar moeilijk had op de persconferentie.

Een tweede brandweerman, die ook in de wagen zat, werd met zware brandwonden overgevlogen naar een ziekenhuis in de buurt, de chauffeur raakte lichtgewond en heeft inmiddels het ziekenhuis mogen verlaten. Over de toestand van de derde gewonde brandweerman zijn geen mededelingen gedaan.

In totaal hebben de bosbranden in Australië sinds september nu al tien levens geëist, waaronder dat van drie vrijwillige brandweermannen.

3 Een bosbrand in Ellerslie, New South Wales.
via REUTERS/NSW RURAL FIRE SERVICE Een bosbrand in Ellerslie, New South Wales.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer