8
Jan De Meuleneir/Photo News

Exclusief voor abonnees

Twee Vlamingen delen geld uit in Oeganda: “Het was hier dooie boel, nu barst het van de levensvreugde”

Deel 2: hoe het ‘vergeten’ Busibi floreert dankzij Eight

Geef de armste mensen in Afrika elke maand een kleine som geld en laat hen ermee doen wat ze willen: de nieuwste vorm van ontwikkelingssamenwerking is even eenvoudig als revolutionair. Reporter DIETERT BERNAERS en fotograaf JAN DE MEULENEIR liepen in Oeganda in het spoor van ‘wilde weldoeners’ Steven Janssens en Maarten Goethals. “Oké, één man dronk het geld op. Maar alle dorpskinderen gaan wél naar school.”

Iedereen schiet in een onbedaarlijke lach. Eén van de kippen van James heeft haar gevoeg gedaan op de prachtige bodaboda van de jongeman, zijn motortaxi. We hebben het beestje bij de lurven gevat om het te laten poseren voor de foto. Maar daar heeft de kip weinig zin in, en middels een klein hoopje wit-grijze drek maakt ze dat meer dan duidelijk.

8 James (19) op zijn bodaboda, een prachtige motortaxi die hij gefinancierd heeft met de opbrengsten van zijn kippenkwekerij.
Jan De Meuleneir/Photo News James (19) op zijn bodaboda, een prachtige motortaxi die hij gefinancierd heeft met de opbrengsten van zijn kippenkwekerij.

We zijn in Busibi, een afgelegen broussedorp in het westen van Oeganda, volledig omgeven door een moeras en slechts bereikbaar via één smalle zandweg. Nog geen drie jaar geleden zou bovenstaand tafereel zich hier nooit afgespeeld hebben. Onmogelijk. De motortaxi en de kip waren er toen nog niet, en vooral: er viel op dat moment weinig te giechelen in Busibi. Zo geïsoleerd het dorp was, zo vergeten was het ook. De overheid trok zich geen bal aan van de inwoners, die moesten maar op eigen houtje zien te overleven in hun tochtige modderhutjes tussen de bananenbomen.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Verbist

    Allee vooruit, het zal daar snel rondgaan via de G5 tamtam netwerken, dat er geld word uitgedeeld in dat bepaald dorp. Dit zal snel gaan fungeren als een magneet, vergelijkbaar met de OCMW's hier. Werkt tijdelijk dus, één jaar, daarna nog een paar en dan terug naar af, niks meer, gevolg, .....ambras. Men gaat ze nu ginder al gaan leren om te bedelen, handje openen, en ontvangen. Sorry verkeerd bezig.

  • Rachel Cousse

    Het is veel beter de mensen in hun eigen land te helpen dan ze allen naar hier te halen, en hen alles te geven waar ze uiteindelijk nooit tevreden mee zijn. Die mensen komen zeker niet naar hier voor het mooie weer.

Lees meer