Demonstranten voor een migrantencentrum in Flint, Texas, waar kinderen worden vastgehouden. Archieffoto.
AFP Demonstranten voor een migrantencentrum in Flint, Texas, waar kinderen worden vastgehouden. Archieffoto.

Twintig Amerikaanse staten stappen naar rechter om opsluiting van migrantenkinderen aan te vechten

Een coalitie van twintig Amerikaanse staten heeft aangekondigd dat ze naar de rechter stapt voor een controversiële beslissing van de regering van Donald Trump waardoor kinderen van migranten onbeperkt in detentie kunnen blijven.

"Met deze regel laat de regering van Trump de politie toe om onschuldige kinderen op te sluiten voor onbeperkte tijd", verklaarde Maura Healey, de procureur van de staat Massachusetts, in een mededeling.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet vorige week weten dat het een einde wil maken aan een gerechtelijk beslissing uit 1997, genaamd "Flores", die de federale autoriteiten verplicht om kinderen niet langer dan twintig dagen in detentie te houden. Volgens de Trump-regering is die beslissing achterhaald in de actuele context. Ze hoopt binnen de twee maanden de regels te kunnen veranderen.

“Onherstelbare schade door illegale en onnodige detentie”

De twintig staten die zich daartegen verzetten, willen "kinderen beschermen tegen de onherstelbare schade die wordt veroorzaakt door illegale en onnodige detentie", verklaarde de procureur-generaal van Californië, Xavier Becerra.

Ook mensenrechtenorganisaties willen de zaak voor de rechter brengen.
Illegale migratie is een van de speerpunten van de Amerikaanse president, die in 2020 herverkozen wil worden.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Goed zo! Toch nog enkele Amerikanen met gezond verstand.

  • Hubert Wouters

    De regering Trump bevindt zich nog in de donkere middeleeuwen. En ik die dacht dat Trump beschaafd was, niet dus.

Lees meer