2 Oud-agent Michael Slager.
AP Oud-agent Michael Slager.

Twintig jaar voor blanke oud-politieman die ongewapende zwarte doodschoot

Een Amerikaanse rechtbank heeft vandaag een blanke oud-politieman tot twintig jaar cel veroordeeld voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man. De feiten dateren van april 2015. De zaak kwam niet tot een proces omdat oud-agent Michael Slager schuldig had gepleit.

Het incident, dat door een omstaander in een filmpje werd vastgelegd, ging de annalen in als één van de meest schokkende gevallen van politiegeweld in de VS van de voorbije jaren.

De 50-jarige Walter Scott werd in april 2015 door politieagent Slager tegengehouden voor een verkeerscontrole in North Charleston, in de Amerikaanse deelstaat South Carolina. Scott zette het op een lopen, waarop Slager het vuur opende. Op de beelden van de gebeurtenissen is onder meer te zien hoe de toen 33-jarige agent acht keer schiet op zijn slachtoffer en hem vijf keer in de rug treft. De agent zou vervolgens zijn taser naast het lichaam van Scott hebben gelegd, in een poging om een scenario van wettelijke zelfverdediging aannemelijk te maken. Slager verklaarde in het verleden ook steeds dat hij vreesde voor zijn leven omdat Scott een wapen bij zich zou hebben gehad. Hij gaf later toe dat hij in de hoedanigheid van zijn functie als politieagent buitensporig geweld gebruikte en daarmee de burgerrechten van Scott schond.

De dood van Scott leidde in 2015, samen met enkele andere gevallen van politiegeweld tegen Afro-Amerikanen, tot hevige protesten, sociale onrust en verschillende rechtszaken.

2 Judy, moeder van de vermoorde Walter Scott, met  een foto van haar zoon.
REUTERS Judy, moeder van de vermoorde Walter Scott, met een foto van haar zoon.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jef Heffens

    Het werd tijd dat ze dat daar eens aanpakten, dat is daar het tegenovergesteld van bij ons. Een politieman moet adequaat kunnen optreden en desnoods geweld met voldoende geweld kunnen beantwoorden, maar hier was van geen geweld sprake.

Lees meer