3
AFP/Fotobewerking AD

Twitterpresident Trump: een jaar in tweets

Nog nooit was er een president die zó aanwezig was op sociale media. In precies één jaar tijd stuurde Donald Trump al 2.500 tweets aan zijn 42 miljoen volgers. Ter ere van zijn eerste jaar als president van de Verenigde Staten zetten wij de meest spraakmakende op een rijtje.

Sinds de verkiezingen gebruikt Donald Trump zijn Twitteraccount als een verlengstuk van het Witte Huis. Van aankondigingen van wetten of presidentiële bezoeken tot pesterijen en tirades. De wereld hangt aan zijn lippen.

De meeste tweets schrijft hij zelf, maar zodra er video’s en foto’s bijkomen kun je ervan uitgaan dat zijn team zich ermee 
bemoeid heeft. Verder wordt Trump niet gecensureerd. Ook niet als hij de media beschuldigt van 'fake news', of beroemdheden beledigt en uitscheldt. Zo noemde hij Arnold Schwarzenegger zielig, en wordt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un 'little rocket man' genoemd. Hij heeft lak aan de regels en daar kan iedereen van meegenieten.

3 Wordcloud van de meest gebruikte woorden en hashtags van de president.
Social Bearing Wordcloud van de meest gebruikte woorden en hashtags van de president.

Hieronder een selectie:

November 2016

Drie dagen na de verkiezingen tweet Donald Trump over professionele demonstranten, die volgens hem op pad zijn gestuurd door de media.

December 2016

Trump wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar, zelfs degenen die dik van hem hebben verloren. Zo is hij dan ook wel weer.

Januari 

Trump beschuldigt de krant The New York Times van het verspreiden van 'nepnieuws' over hem. 

Februari

Deze kennen we allemaal: de spreuk die Trump aan de overwinning heeft geholpen.

Maart

In maart noemt hij Arnold Schwarzenegger zielig. De acteur/ex-gouverneur nam de plaats van Donald Trump in bij het televisieprogramma The Apprentice, maar hield het al na één seizoen voor gezien.

April

Twitter leent zich, blijkbaar, ook voor oorlogsvoering. In deze tweet roept Trump de hulp in van China, om zo samen de onrust rond Noord-Korea te verhelpen.

Mei

Covfefe. De hele wereld was in rep en roer toen de president deze tweet de wereld in slingerde. Niemand wist wat het betekende. Uiteindelijk bleek het de ‘Communications Over Various Feeds Electronically For Engagement Act’. Een wetsvoorstel om de tweets van Trump op te slaan als presidentiële verslagen. Zo kan Trump verantwoordelijk worden gehouden voor alles wat hij tweet.

3
Twitter/EenVandaag

Juni

Gelukkig kan Trump zich uiten op Twitter, want de mainstream media probeert hem van sociale media te krijgen. Of dat waar is laten we even in het midden.

Juli

Over dit filmpje was ontzettend veel te doen. Hier is Trump te zien die een bokser neerhaalt. Die bokser stelt nieuwszender CNN voor. De tweet riep vragen op vanuit de hele wereld. Kun je dit maken als president?

Augustus

Trump houdt van het Witte Huis. Echt. 

September

In september was er weer een bericht aan Noord-Korea. Met 'little rocket man' wordt natuurlijk Kim Jong-un bedoeld, de leider van het land. 

Oktober

Die muur die tussen Mexico en de Verenigde Staten kwam? Die staat er nog niet, maar het idee is nog steeds niet van tafel. Vorige maand kwam er een filmpje online van het prototype.

November

Het laatste nieuws over Twitter en Trump ging natuurlijk over de radiostilte van elf minuten. Een voormalig Twitterwerknemer besloot op zijn laatste dag het account van de president offline te halen. Voor sommigen een heldenactie, de president zelf was niet te spreken over de grap.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer