AFP

Uitspraken van een “gematigde Trump” zetten Wall Street flink hoger

De aandelenbeurzen in New York zijn vandaag flink hoger geopend, na de zware koersverliezen op vrijdag. De gematigde toon van de Amerikaanse president Donald Trump met betrekking tot de handelsstrijd met China zorgde voor enige opluchting onder beleggers. Voor het weekend uitte Trump nog dreigende taal in de richting van Peking, wat tot dieprode borden op Wall Street leidde.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1,1 procent hoger op 25.905 punten. De brede S&P 500 klom 0,9 procent tot 2.872 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 1 procent tot 7.830 punten.

Volgens Trump heeft Peking contact met Washington opgenomen en aangegeven weer te willen praten. Gevraagd naar een eventueel uitstel van verdere tarieven op Chinese producten zei Trump later dat "alles mogelijk is". Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kon maandag overigens niet bevestigen dat het telefoontje waarnaar Trump verwees heeft plaatsgevonden.

Tweets veroorzaakten eerder nog schokgolf

Voor het weekend veroorzaakte de president een schokgolf op de financiële markten. In een reeks tweets kondigde hij een verdere verhoging van de importtarieven aan. Trump deed dat uit woede over de door China aangekondigde importheffingen. Trump liet tevens weten dat Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek kunnen gaan naar alternatieven voor productie in China.

Farmaceut Amgen in de ‘spotlight’

Qua bedrijven staat Amgen (plus 0,9 procent) in de belangstelling. De farmaceut neemt voor 13,4 miljard dollar de wereldwijde rechten van het psoriasismiddel Otezla over van biotechnoloog Celgene (plus 4,2 procent). De deal maakt op zijn beurt weer deel uit van de megaovername van Celgene door Bristol-Myers Squibb (plus 5 procent). Met de verkoop van de Otezla-rechten hoopt Bristol-Myers Squibb goedkeuring te krijgen voor de Celgene-deal ter waarde van 74 miljard dollar. 

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Het zou interessant zijn om zicht te krijgen op het aan- en verkoopgedrag van de makelaars die zijn aandelen beheren. Het is het zelfde met zijn belastingaangiftes. Dit onderwerp is ook van de radar verdwenen.

  • Edmond Dantès

    Het gegeven dat Wall Street reageert op iedere tweet of scheet van de Prutser in Chief is eigenlijk nogal onrustwekkend.

Lees meer