AFP

Uitvaart Jaruzelski vindt vrijdag plaats in Warschau

De uitvaart van generaal Wojciech Jaruzelski, de laatste communistische leider in Polen, zal vrijdag plaatsvinden op het militair kerkhof van Powazki in Warschau. Dat hebben de autoriteiten vandaag gemeld. Jaruzelski overleed zondag op 90-jarige leeftijd.

De generaal wordt begraven op het kerkhof, precies zoals de familie het wil. "Mijn vader beschouwde zichzelf gedurende zijn hele leven als een soldaat en hij heeft altijd de wens gekoesterd om vredig te rusten tussen zijn strijdmakkers", verklaarde zijn enige dochter, Monika Jaruzelska.

Verdeeldheid
Generaal Jaruzelski, controversieel in Polen, verdeelde zijn landgenoten tot aan zijn dood, onder meer met betrekking tot het feit dat hij het land in 1981 in de staat van beleg stortte toen hij de noodtoestand afriep. Overigens manifesteert die verdeeldheid zich ook nog na zijn dood en lopen de meningen uiteen omtrent welk soort begrafenis de man verdient. Zo wil de sociaal-democratische partij SLD een nationale rouw voor de generaal, tevens ook de eerste president van Polen na de vreedzame overgang in 1989 van het communisme naar een democratie. President Bronislaw Komorowski, die dinsdag zijn medeleven betuigde aan de familie van de overleden generaal, lijkt echter niet geneigd om op die wens in te gaan.

Jaruzelski leed al enkele jaren aan lymfeklierkanker. Hij overleed kort voor de plechtigheden ter ere van de vijfentwintigste verjaardag van de eerste min of meer vrije verkiezingen, die werden gewonnen door Solidariteit. Dat was een beweging die ijverde voor het beëindigen van het communistisch regime in Polen. In het kader van de festiviteiten worden ook Amerikaans president Barack Obama en meerdere Europese ambtgenoten op 4 juni verwacht in Warschau.

Lees meer