AFP

Unicef: “250.000 kinderen misbruikt als kindsoldaat”

Tienduizenden jongens en meisjes worden nog altijd misbruikt als kindsoldaat. Precieze cijfers ontbreken, maar Unicef schat het totale aantal momenteel op mogelijk 250.000. Het kinderfonds van de Verenigde Naties zal dinsdag opnieuw wereldwijd aandacht vragen voor de problematiek.

Met name in de bekende conflictgebieden in Zuid-Soedan, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Somalië, Syrië en Jemen worden kinderen ingezet om te vechten of aanslagen te plegen. Maar ook in Afghanistan, Mali en Myanmar worden ze geronseld om gewapende groeperingen te helpen.

Niet alle kinderen trekken daadwerkelijk ten strijde, velen moeten zich als spion of boodschapper verdienstelijk maken. Ze fungeren tevens als kok, drager of houtverzamelaar. Meisjes worden geregeld gedwongen te trouwen met militanten en seksueel misbruikt. In extreme gevallen worden de slachtoffertjes ingezet als levend schild.

Unicef heeft alle regeringen opgeroepen krachtiger te reageren op ernstige schendingen van kinderrechten. Op 'Red Hand Day' moet dat dinsdag kracht worden bijgezet met rode handafdrukken.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rosa Cockx

    Wat doet Unicef eigenlijk al jaren actief en de wereld wordt er niet beter van. Een overbodige geldverslindende organisatie dus.

  • Lucas Theophiel

    Waar gaat al dat geld naartoe dat Unicef krijgt om de kinderen te beschermen???

Lees meer