2 Een verpleegster checkt de voetjes van een ondervoed kindje in een ziekenhuis in Kabul, Afghanistan. De foto werd afgelopen maand genomen.
AP Een verpleegster checkt de voetjes van een ondervoed kindje in een ziekenhuis in Kabul, Afghanistan. De foto werd afgelopen maand genomen.

Unicef: ruim 29 miljoen baby's geboren in conflictgebieden in 2018

Meer dan 29 miljoen baby's zijn vorig jaar geboren in conflictgebieden. Dat heeft Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, vandaag gemeld. 

Gewapende conflicten in landen zoals Afghanistan, Somalië; Zuid-Soedan, Syrië en Jemen maakten dat een op de vijf baby's wereldwijd hun eerste momenten doorbrachten in een erg onveilige en vaak stresserende omgeving.

Ouders en hun baby's hebben in conflictgebieden bovendien beperkte toegang tot essentiële benodigdheden. Miljoen families hebben geen gezonde voeding, veilig water of sanitaire voorzieningen. "Naast de onmiddellijke, duidelijke gevaren, is de impact op lange termijn van zo'n levensbegin potentieel rampzalig", aldus Unicef-topvrouw Henrietta Fore.

Vandaag zijn meer landen verwikkeld in interne of internationale conflicten dan op eender welk ander moment in de voorbije dertig jaar. "Wat deze families uiteindelijk nodig hebben is vrede, maar tot dat moment hebben ze nood aan steun: 29 miljoen nieuwe levens hangen ervan af", aldus Fore. 

2 Een Afghaanse migrant draagt haar baby het eiland Lesbos op. Archieffoto uit 2015.
REUTERS Een Afghaanse migrant draagt haar baby het eiland Lesbos op. Archieffoto uit 2015.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer