2 Toeristen op Palma de Mallorca. Vooral de Canarische eilanden en de Balearen zouden erg getroffen worden.
AFP Toeristen op Palma de Mallorca. Vooral de Canarische eilanden en de Balearen zouden erg getroffen worden.

Val van Thomas Cook zware klap voor Spanje: "500 hotels moeten deuren sluiten"

Circa 500 hotels in Spanje zullen door het faillissement van de Britse reisgroep Thomas Cook snel de deuren moeten sluiten. Dat claimt de Spaanse hotelfederatie. Ze vraagt dat de regering maatregelen treft om erger te vermijden. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Juan Molas, de voorzitter van de hotelfederatie, verwacht dat de factuur van onbetaalde rekeningen die Thomas Cook in Spanje achterlaat, hoger zal oplopen dan de initieel geschatte 200 miljoen euro. "Het zal veel meer zijn. Voor acht hotelketens alleen al gaat het om een bedrag van bijna 100 miljoen euro." 

Van de 500 bedreigde hotels, hangen er 100 exclusief af van de failliete touroperator. Voor de andere is 30 tot zelfs 70 procent van hun cliënteel afkomstig van Thomas Cook, legt Molas uit.

Hij wijst op een etablissement in Fuerteventura, op de Canarische Eilanden, waar recentelijk nog 20 miljoen euro werd uitgegeven aan de renovatie. "Vanaf 7 oktober zijn de 700 kamers er leeg. De 200 personeelsleden zullen ontslagen moeten worden.”

Thomas Cook was tot de neergang vorige week de op één na belangrijkste touroperator in Spanje, goed voor 7,3 miljoen vakantiegangers of 9 procent van het totale aantal toeristen in het land. Vooral de Canarische eilanden en de Balearen zouden erg getroffen worden. 

2 Een vliegtuig van Thomas Cook in Las Palmas op de Canarische eilanden.
REUTERS Een vliegtuig van Thomas Cook in Las Palmas op de Canarische eilanden.

76 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny janssens

    dat ze de prijzen maar verdubbelen : de helft voor tui de helft voor de hoteleigenaars want die hebben 3 of 4 maanden hun geld niet gezien; de toeristen toonden immers zelf maar bitter weinig medeleven en moeten nu maar ophoesten

  • Alan Janssen

    Tja, dan hebben ze geen risicomanagement gehad.... daarbij, de toerist wil nog steeds op vakantie dus die komt wel weer. En hotels die hun gasten hebben gegijzeld,hebben sowieso geen bestaansrecht!

Lees meer