4 Oscar Parrilli toont de brief en de omslag voor de tv-camera's.
EPA Oscar Parrilli toont de brief en de omslag voor de tv-camera's.

Valse brief van de paus voor Argentijnse presidente blijkt dan toch echt

Het Vaticaan heeft officeel bevestigd dat een brief van paus Franciscus aan het Argentijnse staatshoofd wel degelijk authentiek is. De hele kwestie heeft in Buenos Aires een schandaal uitgelokt, nadat een woordvoerder van het Vaticaan het schrijven eerder een vervalsing had genoemd. De presidentiële administratie had gisteren de brief aan presidente Cristina Fernández de Kirchner voor de nationale feestdag van 25 mei gepubliceerd. Daarin vraagt paus Franciscus aan God een vreedzame samenleving voor de Argentijnen.

Het bureau van de Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner plaatste de brief gisteren online. Daarin spreekt de paus haar erg amicaal aan met "Cristina" en ondertekent hij enkel met "Francisco".

De chef-protocol van het Vaticaan, Guillermo Karcher, zei gisterenavond lokale tijd op de nieuwszender C5N echter dat de brief "een collage van een kunstenaar" is. De inhoud is in ieder geval verdedigbaar, maar bevat wel een aantal Spaanse spellingsfouten. Vreemd, voor een paus die zelf van Argentijnse afkomst is.

De ontkenning vanuit het Vaticaan zorgde voor heel wat ophef in het katholieke Argentinië. De secretaris-generaal van de Argentijnse presidente, Oscar Parrilli, bevestigde dat de brief via de gebruikelijke weg van de nuntiatuur werd ontvangen. Hij riep een persconferentie bij elkaar en toonde voor televisiecamera's naast de brief, die niet met de hand is ondertekend, ook de omslag met het wapen van de nuntiatuur en een begeleidend schrijven van de pauselijke vertegenwoordiging in Buenos Aires. Hij kon echt niet definitief bevestigen of de brief nu echt was of niet.

Maar in tegenspraak met de chef-protocol bevestigde Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, vanmiddag dat de brief dan toch echt van de paus komt, wat de hele affaire ondertussen een hoog slapstickgehalte heeft gegeven.

4 De Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner.
EPA De Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner.
4
EPA
4 De kwestie van de brief veroorzaakt grote ophef in het land, getuige de voorpagina van de nationale krant La Nacion.
kos De kwestie van de brief veroorzaakt grote ophef in het land, getuige de voorpagina van de nationale krant La Nacion.

Lees meer