EPA

Van Rompuy neemt Karelsprijs in ontvangst

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, neemt vandaag in de Duitse stad Aken de Internationale Karelsprijs in ontvangst. De Belg krijgt de prestigieuze onderscheiding voor zijn bijdragen aan de Europese eenwording. De prijs bestaat uit een officieel document en een medaille, waarop Karel de Grote en de stad Aken zijn afgebeeld.

Sinds 2010 is Van Rompuy voorzitter van de Europese Raad, die bestaat uit de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Van Rompuy ziet de prijs als "een erkenning voor de vastberadenheid van alle leden van de Europese Raad om onze Europese idealen trouw te blijven, ook in tijden wanneer deze worden uitgedaagd''.

De prijs wordt meestal aan zeer bekende mensen of instellingen toegekend. Dat gebeurt op Hemelvaartsdag in het stadhuis van Aken, waar Karel de Grote in het jaar 814 stierf. Eerdere winnaars van de Karelsprijs waren onder anderen Konrad Adenauer, bondskanselier van de Duitse Bondsrepubliek van 1949 tot en met 1963, Winston Churchill, koning Juan Carlos van Spanje en koningin Beatrix.

Lees meer