UNKNOWN

Van Rompuy: "Nieuwe wind in wereld over kernwapens"

"Er waait een nieuwe wind door de wereld als het gaat over kernwapens", dat heeft Europees president Herman Van Rompuy aan de Belgische pers verklaard voor aanvang van de slotdag van de internationale top over nucleaire veiligheid in Washington.

Namens de Europese Unie benadrukte Van Rompuy het belang van internationale samenwerking rond het voorkomen van nucleaire terreur. Die nucleaire terreur vormt "de grootste bedreiging voor de internationale veiligheid". Net als de Amerikaanse president Obama waarschuwt Van Rompuy voor het gevaar van nucleaire terreur. "Er is nood aan drastische maatregelen. Er is een 'sense of urgency'. Het gevaar is reëel", aldus Van Rompuy.
 
Beveiligen
Op de slotdag van de Nuclear Security Summit zal Van Rompuy namens de Europese Unie hameren op het belang van internationale samenwerking rond het beveiligen van nucleair materiaal. Namens de Europese Unie feliciteert Van Rompuy president Obama met zijn initiatief om de top te organiseren. De top toont volgens Van Rompuy aan dat er "een nieuwe wind waait op het vlak van atoomwapens".
 
Afbouw
Volgens Van Rompuy sluit de top aan bij het nieuwe START-verdrag tussen de VS en Rusland, waarbij beide landen hun arsenaal aan strategische kernwapens afbouwen tot 1.550, en de nieuwe nucleaire doctrine van de VS, waarin onder voorwaarden gesteld wordt dat geen kernwapens zullen gebruikt worden tegen landen die zelf geen kernwapens hebben.
 
"Dit zijn heel erg positieve stappen in de richting van een wereld zonder kernwapens", aldus nog Van Rompuy. (belga/gb)

Lees meer