2
AFP

Van Spanje en Duitsland tot Italië: op deze plaatsen zijn maatregelen weer verstrengd na nieuwe corona-uitbraken

De overheden van een hele reeks landen hebben opnieuw inperkingsmaatregelen ingevoerd na nieuwe uitbraken van het coronavirus. Een overzicht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Spanje: de Catalaanse stad Lerida en haar omgeving werden zaterdagmiddag weer in lockdown geplaatst. Aan de basis lagen acht nieuwe uitbraken, vooral bij seizoenarbeiders die in de fruitpluk werken en in onhygiënische omstandigheden moeten leven. Zo’n 200.000 inwoners zullen de maatregel voelen. Ze mogen de regio niet in of uit en samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden. 

Ook zo’n 70.000 inwoners van een noordwestelijke kuststreek in Spanje worden vanaf zondag opnieuw onder een lockdownregime geplaatst door een stijgend aantal besmettingen. Vanaf middernacht mogen de inwoners van veertien gemeenten in de streek van A Marina in Galicië eveneens het gebied niet meer verlaten, bijeenkomsten met meer dan tien mensen worden verboden. De maatregel geldt voorlopig voor vijf dagen. Nadien wordt de situatie opnieuw geëvalueerd. 

In de regio Andalusië, in het zuiden van Spanje, werden dit weekend 55 stranden aan de Costa del Sol tijdelijk gesloten nadat ze overrompeld werden door badgasten. Vooral in Málaga, Cadiz en Huelva werden zondag rond 15 uur stranden afgesloten en badgasten naar huis gestuurd. Op dat moment zorgde vloed er immers voor dat er maar een beperkt deel van het strand ingenomen kon worden en konden de afstandsmaatregelen niet langer gerespecteerd worden.

Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje intussen op oranje gezet, wat betekent dat er voorwaarden kunnen zijn voor reizen in het land.

Portugal: in de regio van Lissabon zijn de coronamaatregelen ook verscherpt. Sinds 1 juli is opnieuw een lockdown van kracht voor 700.000 inwoners in een twintigtal wijken. Die zal zeker twee weken duren.

Duitsland: op 23 juni werd een quarantaine afgekondigd in twee naburige districten: Gütersloh en Warendorf, goed voor samen 600.000 inwoners. Aanleiding was een uitbraak van corona bij een vestiging van vleesverwerker Tönnies, waar 1.500 werknemers besmet raakten. In Gütersloh werd de quarantaine verlengd tot 7 juli. Dinsdag werd ze weer opgeheven.

Italië: voor de zesde dag op rij is het aantal Covid-19-gevallen gestegen in Italië en dat is volgens de gouverneur van de regio Veneto het gevolg van “onverantwoord gedrag”. In Mondragone bij Napels werden 700 mensen van enkele appartementsblokken op 22 juni opnieuw in quarantaine geplaatst nadat er coronabesmettingen waren vastgesteld. Dat leidde tot oplopende spanningen.

Oekraïne: daar werd op 19 juni een nieuwe lockdown afgekondigd. 

Verenigd Koninkrijk: terwijl overal de coronamaatregelen versoepeld worden en zaterdag ook de restaurants en cafés de deuren weer mochten openen in Engeland, ging de stad Leicester eerder deze week opnieuw in lockdown na een opstoot van het aantal besmettingen. Die zal zeker twee weken duren. De 300.000 inwoners kunnen onder meer niet meer naar niet-noodzakelijke winkels.

ServiëGriekenland gaat tot 15 juli zijn grens sluiten voor inwoners uit Servië omwille van een opstoot van coronabesmettingen in het land. Servië heeft vrijdag de noodtoestand afgekondigd in de hoofdstad Belgrado. Aanvankelijk waren er strenge maatregelen van kracht in het land, maar die werden snel weer gelost. Sinds april nam het aantal besmettingen er opeens sterk toe.

In Luxemburg, waar zo’n 600.000 mensen wonen, is het aantal besmettingen op drie weken tijd vertienvoudigd. Op dit moment zijn er volgens de officiële cijfers 321 mensen besmet met het virus, midden juni waren dat er nog 31. De overheid wil nu ook verplichte maatregelen opleggen voor privébijeenkomsten, zoals afstand houden en het dragen van een mondmasker. 

Sinds midden juni gaat ook in Zwitserland het aantal nieuwe besmettingen opnieuw geleidelijk aan omhoog. Het land heeft daarom beslist om enkele nieuwe maatregelen in te voeren: zo moeten passagiers op het openbaar vervoer vanaf vandaag verplicht een mondmasker dragen. Nog vanaf vandaag moeten reizigers afkomstig uit 29 landen die door de Zwitsers als “hoge risico-landen” worden bestempeld, bij aankomst in het land verplicht 10 dagen lang in quarantaine. Ons land staat niet op de lijst, Servië en Zweden staan er wel tussen, net als de Verenigde Staten en Rusland. 

Buiten Europa

China: Wuhan, de plaats waar het allemaal begon, kwam begin april uit lockdown. Maar nieuwe gevallen deden de burgemeester besluiten om 70 wijken weer in afzondering te zetten.

Verenigde Staten: verscheidene staten hebben de coronamaatregelen opnieuw strenger gemaakt na een toename van het aantal besmettingen. In Californië en Florida zijn de bars en de stranden gesloten, in Texas alleen de bars.

Panama: in de hoofdstad en een naburige provincie werd op 8 juni een nieuwe lockdown van kracht.

Frans-Guyana: in het Frans overzees departement zijn er sinds 10 juni binnenlandse beperkingen op reizen. 16 van de 22 gemeenschappen die te maken kregen met het virus gingen tussen 13 en 15 juni helemaal in lockdown daarna was een avondklok van kracht. Op 25 juni volgde de sluiting van bars en restaurants, de sluiting van een twintigtal nieuwe wijken en een verstrenging van de avondklok.

India: de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu ging op 19 juni weer in lockdown tot het einde van de maand. 15 miljoen mensen moeten opnieuw binnenblijven.

Azerbeidzjan: op 22 juni werd de lockdown opnieuw ingesteld. Die duurt nog zeker tot 1 augustus.

Argentinië: hoofdstad Buenos Aires ging op 1 juli opnieuw in lockdown en zal dat nog zeker tot 17 juli blijven. De op één na grootste stad Cordoba heeft de regels ook opnieuw verstrengd, nadat ze eerder versoepeld waren.

Westelijke Jordaanoever: op vrijdag 3 juli werd een nieuwe quarantaine van vijf dagen afgekondigd. Vorige week gaven de autoriteiten ook al de opdracht tot een tijdelijke sluiting van de steden Nablus, Hebron en Bethlehem. 

2
REUTERS

Marokko: In de nacht van zaterdag op zondag is het Zuid-Marokkaanse havenstadje Safi, dat zo’n 300.000 bewoners telt, opnieuw onder volledige lockdown geplaatst na een uitbraak in een visconservenfabriek.

Kosovo: Na de recente stijging in het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus, heeft de Kosovaarse regering in de hoofdstad Pristina en drie andere steden opnieuw een avondklok ingesteld, zo werd maandag bekendgemaakt. De avondklok wordt ingesteld van 21 uur tot 5 uur ‘s ochtends. “Tijdens die nachtelijke uren mogen personen hun woonst niet verlaten”, klinkt het in een regeringsmededeling. Eerder was er in het hele land al een avondklok van kracht van eind maart tot begin juni. 

Israel: Na een nieuwe opstoot van het aantal besmettingen heeft de regering maandag beslist om per direct alle cafés, discotheken, fitnesscentra, zwembaden en muziek- en theaterzalen opnieuw te sluiten. Ook het openbaar vervoer wordt beperkt: op bussen mogen nog tot 20 passagiers en de airco moet af, ondanks een hitte van 35 graden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde de strengere maatregelen aan en zei dat ze noodzakelijk waren om een nieuwe volledige lockdown te vermijden.

Australië: vanaf dinsdag sluiten de grenzen van Australische staat Victoria opnieuw. De 6,6 miljoen inwoners mogen de grens met New South Wales niet oversteken nadat een nieuwe uitbraak in de zuidelijke staat niet onder controle lijkt te komen. Zaterdag al werden duizenden inwoners van verschillende appartementsgebouwen in Melbourne in quarantaine geplaatst. Zij moeten zeker vijf dagen binnenblijven.

Lees ook: 

Bestek in een papieren zakje: Antalya maakt zich op voor toeristen (+)

OVERZICHT. Het coronavirus wereldwijd en in België in kaart en grafiek

59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Daisy Daelemans

    Meneer Walter Wouters, waarom de 65+ in loc down, ik ben 74 maar heb dat ook niet graag. Als iedereen zich zou houden aan de voorschriften, dan zou dit niet gebeuren.

  • Monique Peeters

    Mensen vergeet groepsimmuniteit mijn man heeft corona gehad en na 3 maanden geen antistoffen meer in het bloed.

Lees meer