REUTERS

Van vijf jaar cel naar voorwaardelijke straf: Samsung-kopstuk weer op vrije voeten

De erfgenaam van het Zuid-Koreaase Samsung-concern, Jay Y. Lee, is onverwacht weer op vrije voeten. In beroep heeft een rechtbank de wegens corruptie veroordeelde zakenman een voorwaardelijke straf gegeven.

Lee is vice-voorzitter van Samsung Electronics en erfgenaam van het grootste conglomeraat van Zuid-Korea. In augustus werd hij tot vijf jaar cel veroordeeld voor zijn rol in het corruptieschandaal dat tot de afzetting leidde van ex-presidente Park Geun-Hye.

Maar in beroep is zijn straf teruggebracht tot een voorwaardelijke celstraf van tweeënhalf jaar. De rechter oordeelde dat hij onmiddellijk diende vrij te worden gelaten. Lee zat 353 dagen in de cel. Hij heeft altijd verklaard onschuldig te zijn.

De grootvader van Lee richtte tachtig jaar geleden Samsung op. Het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste producent van smartphones en geheugenchips wereldwijd. 

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • danny meulders

    wie kent wie ( achter de schermen ) er is daar blijkbaar ook scheiding der machten net zoals bij ons

  • Gil Rod

    Duidelijk die rechter zijn bankrekening zal aan gevuld worden .

Lees meer