Van zaligverklaringen tot kroningen: het historische belang van de Notre-Dame

De Notre-Dame is niet enkel een mooi plaatje in het Parijse uitzicht. De kathedraal heeft een enorm historisch belang. Sinds de bouw is afgewerkt in 1345 is de kathedraal de plaats geweest van verschillende belangrijke momenten in de Franse geschiedenis. 

Tijdens de Franse revolutie (tussen 1789 en 1799) raakte de Notre-Dame in verval. Het gebouw was beschadigd en kunstwerken werden gestolen. Toen Victor Hugo in 1831 zijn boek ‘De klokkenluider van de Notre Dame’ uitbracht, waarin de kathedraal zowat de hoofdrol deelde met Quasimodo, kreeg de Notre-Dame terug de faam die ze verdiende. In de decennia nadien werd het gebouw opgelapt en in glorie hersteld. 

Verschillende Franse koningen en keizers zijn er in de loop der eeuwen gekroond, waaronder Napoleon. In 1909 is de legendarische Jeanne d’Arc er zaligverklaard. En een aantal prominenten hebben een staatsbegrafenis gekregen in de impressionante Notre-Dame. Maar ook op architecturaal vlak is het een knap voorbeeld, want de Franse gotische stijl van de kathedraal is een juweleeltje in de architectuur. 

De Notre-Dame heeft in haar leven al heel wat meegemaakt. De kathedraal heeft de Franse revolutie doorstaan, twee Wereldoorlogen (nipt) overleefd, en ook na de zware brand van gisteren zal de Notre-Dame in ere hersteld kunnen worden. 

Napoleon Bonaparte heeft zichzelf gekroond tot keizer in de Notre-Dame in 1804.
Photo News Napoleon Bonaparte heeft zichzelf gekroond tot keizer in de Notre-Dame in 1804.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer