UNKNOWN

Vanavond poging om Artemis los te trekken

Vanavond wordt de eerste echte poging ondernomen om het voor de Franse kust gestrande Nederlandse schip Artemis los te trekken. Een sleepboot heeft het schip al voorzichtig veertig graden gedraaid, waarna 's avonds tijdens hoogtij alle zeilen worden bijgezet. Dat zegt directeur Arend-Jan Rozema van beheermaatschappij Amasus in Delfzijl.

Een eerdere poging om het 88 meter lange schip vlot te trekken mislukte voor die goed en wel begonnen was. De kabel waarmee een sleepboot probeerde het gevaarte van het strand van de badplaats Les Sables d'Olonne in de buurt van La Rochelle te trekken brak nog voordat die geheel gespannen was. "Waarschijnlijk bleef de kabel achter een rots hangen", denkt Rozema. "Vanavond wordt de eerste echte poging."

Kabel niet sterk genoeg
De Artemis is nu met de achterkant naar de zee gedraaid. Rondom het schip, behalve aan de achterzijde, zijn door bulldozers duinen gemaakt om te voorkomen dat het vrachtschip verder wegzakt. Het draaien van het schip gebeurde met een kabel die niet sterk genoeg was om te sleepboot op volle kracht te laten trekken. Bij de poging die vanavond tussen 18.00 uur en 19.00 uur wordt ondernomen wordt een sterkere kabel gebruikt waardoor de sleepboot wel voluit kan trekken.

De zevenkoppige bemanning van het schip is overigens nog steeds aan boord. "Er is geen gevaar voor mensen of milieu", zegt Rozema. Het schip bevat geen lading.

Over de kosten van de operatie maakt Rozema zich niet druk. "We zijn verzekerd tegen tijdverlies. Die verzekering treedt na een paar dagen in werking." Ook de kosten van de operatie om het schip los te trekken zijn volgens hem gedekt.

Speelbal van de wind
Waardoor het schip maandagochtend aanspoelde is nog niet duidelijk, maar het ligt voor de hand dat het zware weer een rol heeft gespeeld, zegt Rozema. "Het kan dat het schip door de storm een speelbal werd van de stroming en de wind." Of er een stuurfout is gemaakt waardoor het schip uit koers raakte, kan hij niet zeggen.

Op de berichten dat lokale overheden serieus denken over de mogelijkheid om het schip in stukken te zagen en af te voeren in vrachtauto's wil Rozema niet ingaan. (novum/sps)

Lees meer