Varoufakis legt druk voor oplossing bij Merkel

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis legt de druk voor een oplossing voor de eurocrisis bij Angela Merkel. In een opiniestuk in de Frankfurter Allgemeine Zeiting beklemtoont hij dat de Duitse kanselier "een beslissende keuze moet maken".

Voor de Europese bewindvoerders ligt de bal in het kamp van Griekenland, dat tegen morgen met nieuwe hervormingsvoorstellen moet komen in ruil voor financiële hulp van zijn schuldeisers. Maar Varoufakis draait de rollen om: het is aan Merkel om een beslissende keuze te maken, luidt het.

"Merkel kan tot een 'eervolle overeenkomst' komen met een regering die tot een onderhandelde oplossing wil komen, ofwel kan ze toegeven aan de lokroep van haar eigen regering, om de enige Griekse regering die trouw blijft aan zijn principes neer te halen", luidt het in de opiniebijdrage.

Het is niet duidelijk of de regering van premier Alexis Tsipras met nieuwe toegevingen zal komen voor morgen. Griekse regeringsbronnen lieten gisteren uitschijnen dat dat niet uitgesloten is. Maar de eis van een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden zou nog steeds op tafel liggen. Vandaag om 11 uur lokale tijd zou Tspiras een ministerraad houden.

Griekenland dreigt eind deze maand failliet te gaan, als het op 30 juni 1,6 miljard euro moet terugbetalen aan het IMF. Het land onderhandelt met zijn schuldeisers over een hulppakket van 7,2 miljard euro, in ruil voor hervormingen. Volgens Athene bestaat er met de schuldeisers enkel nog onenigheid over 450 miljoen euro aan besparingsmaatregelen, zo verklaarde de Griekse minister van Staat Alekos Flambouraris zaterdag.

Morgen komen de ministers van Financiën vanaf 12.30 uur samen in Brussel. 's Avonds, om 19 uur, is het de beurt aan de staats- en regeringsleiders. De extra top betekent niet automatisch succes, stelde eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag nadat overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden een dag eerder was mislukt. Een akkoord over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor financiële steun aan het noodlijdende Zuid-Europese land kwam er niet. Dijsselbloem sloot echter niet uit dat een deal nog mogelijk is. "Zolang er nog tijd is, is er hoop."

AP

Lees meer