2 Tabaré Vázquez (links) en zijn kandidaat voor vicepresident Raul Sendic.
AFP Tabaré Vázquez (links) en zijn kandidaat voor vicepresident Raul Sendic.

Vázquez voor de tweede keer president van Uruguay

Tabaré Vázquez heeft de presidentsverkiezingen in Uruguay gewonnen. Drie exitpolls lieten zien dat de linkse kandidaat zondag een ruime meerderheid van de stemmen haalde. Zijn tegenstander Luis Lacalle Pou van de conservatieve Nationale Partij belde Vázquez nog voor de definitieve uitslag op om zijn nederlaag te erkennen.

Vázquez sleepte ruim 53 procent van de stemmen binnen. Lacalle Pou wist daarentegen maar 40 procent van de kiezers achter zich te krijgen. "Het volk heeft gekozen", zei de 41-jarige Lacalle Pou na afloop. "Ze kozen voor Vázquez. Die resultaten moeten erkend en gerespecteerd worden."

De 74-jarige Vázquez is lid van het linkse Frente Amplio (Breed Front) en was van 2005 tot 2010 ook al president. Hij is een partijgenoot van het huidige staatshoofd José Mujica. Die volgde Vázquez in 2010 op. Onder Mújica (79), die nu niet meedoet, heeft Uruguay het homohuwelijk ingevoerd en de productie en verkoop van cannabis gelegaliseerd.

Verzorgingsstaat
Uruguay heeft voor Latijns-Amerikaanse landen een lange traditie als verzorgingsstaat. De opnieuw tot president gekozen arts heeft zelf de vruchten van de sociale verworvenheden in Uruguay geplukt. Als zoon van een arbeider in een gezin met vijf kinderen kon Vázquez kosteloos een studie medicijnen volgen.

Na een carrière als oncoloog en docent geneeskunde maakte hij pas eind jaren 80 zijn opwachting als politiek bestuurder. Als eerste linkse politicus werd Vázquez in 1990 gekozen tot burgemeester van zijn geboorteplaats, de hoofdstad Montevideo. In juli 1994 en 1999 schoof de linkse coalitie hem naar voren als kandidaat voor het presidentschap, maar in beide verkiezingen werd hij verslagen.

2
AFP

Lees meer