7
AP

Veel doden en honderden vermisten na aardverschuiving Guatemala

Zeker 59 mensen kwamen om en honderden mensen worden vermist na een aardverschuiving als gevolg van hevige regens aan de rand van Guatemala-Stad. Rotsblokken, modder en water vaagden gisteren een hele wijk weg in de gemeente Santa Catarina Pinula, ten zuidoosten van de Guatemalteekse hoofdstad.

Ruim 1000 reddingswerkers zijn in de weer en hopen vandaag in de enorme chaos nog levenden onder het puin te vinden. De autoriteiten vrezen dat er mogelijk zeshonderd mensen verdwenen zijn in de wijk El Cambray waar circa honderd woningen zijn verwoest, meldt de krant La Prensa Libre. 125 woningen liggen begraven onder de modderstroom.

Volgens journalisten ontvangen familieleden telefoonoproepen en sms'en van mensen die onder het puin liggen of gevangen raakten in hun woningen. De mensen die gewond raakten en hun huis verloren worden overgebracht naar geïmproviseerde opvangplaatsen.

In de getroffen sloppenwijk van Guatemala-Stad wonen vooral arme gezinnen. Bewoners wijzen met de beschuldigende vinger naar de overheid, die hen niet voor het gevaar had gewaarschuwd.

Volgens Alejandro Maldonado, het hoofd van het Guatemalteekse bureau voor Rampenbestrijding, lagen veel mensen op het ogenblik van de ramp nog te slapen in hun woning. El Cambray is omgeven door steile heuvels en de meeste huizen bevinden zich op de bodem van de vallei. In een radio-interview zei Maldonado dat de heuvels de laatste tijd verzwakt waren en waarschijnlijk ingestort zijn door recente hevige regenval.

In oktober 2005 raakte het dorp Panabaj in het zuidwesten van het land bedolven door een aardverschuiving. Honderden mensen zijn toen waarschijnlijk om het leven gekomen, velen van hen zijn nooit teruggevonden.

7
REUTERS
7
AFP
7
AP
7
EPA
7
REUTERS
7
AP

Lees meer