3 De Koerdische politica Hevrin Khalaf zou zijn geëxecuteerd.
Facebook/AFP De Koerdische politica Hevrin Khalaf zou zijn geëxecuteerd.

Veertien burgerdoden in Syrië: “Koerdische politica (35) uit auto gehaald en geëxecuteerd”

Bij de militaire aanval van Turkije in Noord-Syrië zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zouden veertien burgers om het leven gekomen zijn, onder wie Hevrin Khalaf, een Koerdische politica.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De burgers zouden op verschillende momenten ten zuiden van de stad Tal Abyad zijn geëxecuteerd, zo meldt het Syrische Observatorium dat doorgaans bekendstaat als goed geïnformeerd.

Koerdische troepen melden dat de 35-jarige Khalaf net als verschillende andere burgers uit haar auto werd gehaald en vervolgens geëxecuteerd werd door pro-Turkse rebellen. Andere bronnen melden dat ze werd gestenigd. Khalaf was de secretaris-generaal van de partij Toekomst Syrië en spande zich in het Koerdische autonome deel van Syrië vooral in voor vrouwenrechten. “Dit is een duidelijk bewijs dat Turkije misdaden begaat tegen ongewapende burgers’’, reageerden de Syrische Democratische Strijdkrachten in een verklaring.

Hinderlaag

Op het internet circuleren foto’s van een zwaar beschadigde auto, waarmee Khalaf in de hinderlaag zou zijn terechtgekomen. Ook is een video opgedoken die zou tonen dat aan Turkije verbonden milities zeker één Koerdische gevangene executeren. De echtheid van video is niet door een onafhankelijke bron bevestigd.

Aan Turkse kant wordt de liquidatie van Khalaf niet officieel bevestigd. Yeni Safak, een krant die aanleunt bij de Turkse regering, meldde gisterenavond op basis van plaatselijke bronnen dat Khalaf bij een operatie “buiten gevecht gesteld is”. Ze zou bij een luchtaanval op de weg van Raqqa naar Kamishli gedood zijn. Nog volgens de krant gebeurde dat op basis van informatie van de inlichtingendiensten.

De VS noemen de berichten over de moord op Khalaf “zeer verontrustend”. “We vinden deze berichten extreem verontrustend, en tekenend voor de algemene destabilisering van het noordoosten van Syrië sinds het begin van de vijandelijkheden”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vechten om Ras al-Ain

Sinds de Turkse inval wordt de Koerdische militie YPG, die de Amerikanen hielp terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te bestrijden, bestookt vanuit de lucht en zijn gevechten gaande in de grensstad Ras al-Ain. De Turkse militairen worden gesteund door Syrische milities en strijden tegen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), waarin de Koerdische milities zijn verenigd.

Het Turkse leger claimde gisteren Ras al-Ain te hebben ingenomen, maar de SDF spreekt dat tegen en meldt dat de tegenstander is teruggeslagen. Dat wordt ook bevestigd door het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In het kamp van de Turken vielen zeker zeventien doden, bij de SDF vier, aldus het Observatorium.

Turkije lanceerde zijn invasie woensdag. De militaire operatie is volgens Turkije gericht tegen Koerdische milities en extremisten van terreurbeweging IS. Ras al-Ain ligt op een belangrijke bevoorradings- en transportroute tussen de stedelijke centra van Tell Abyad in het westen en Kamishli in het oosten. Die centra worden gecontroleerd door SDF-troepen.

De SDF en de geallieerde milities zijn gelinkt aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die een opstand in Turkije leidt. De Turkse invasie kan rekenen op afwijzende reacties in de Arabische en Westerse wereld. Niet alleen dreigt terreurgroep IS te herrijzen, er dreigt ook een diepe humanitaire crisis te ontstaan.

(Lees verder onder de foto)

3 Ras al-Ain
AFP Ras al-Ain

Op de vlucht

Het aantal mensen dat in Noord-Syrië op de vlucht is geslagen na de inval van Turkije, is opgelopen naar 130.000, melden de Verenigde Naties. De VN vrezen dat nog eens 400.000 mensen de komende tijd huis en haard moeten verlaten.

De Verenigde Staten en Rusland hebben er bij Turkije op aangedrongen om zich in te houden en de situatie niet te laten escaleren. De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen week gedreigd de Turkse economie “weg te vagen” als ze geweld zouden gebruiken tegen de Koerden in Syrië.

“Het maakt niet uit wat andere landen zeggen, wij zullen niet stoppen”, reageerde Erdogan gisteren op ‘dreigementen’ en kritiek van andere landen.

‘Etnische zuivering’

President Erdogan stelt dat de inval is bedoeld om een ‘veilig’ gebied in te stellen waar Syrische vluchtelingen, die nu nog in Turkije verblijven, naar terug kunnen keren. ‘Operatie Vredeslente’ is volgens hem ook gericht tegen ‘terroristen’ van de PKK/YPG en IS in Noord-Syrië. Maar volgens critici komt het plan neer op etnische zuivering. Het noordoosten van Syrië is grotendeels Koerdisch. De Koerden zouden moeten plaatsmaken voor Syrische vluchtelingen uit Turkije, voornamelijk Arabieren die helemaal niet uit dit gebied komen.

De aanval van Turkije doet veel mensen denken aan de bittere Turkse erfenis in Afrin. Aan Turkije gelieerde rebellen hebben daar historisch en cultureel erfgoed van de Koerden verwoest, huizen in beslag genomen en hen ontvoerd voor losgeld. Duizenden mensen kwamen toen om het leven.

3 Ras al-Ain
AFP Ras al-Ain

57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIDIER FRANCART

    Een unanieme en totale boycot van Turkije moet toch kunnen om Erdogan tot inkeer te brengen. Wie neemt hier het voortouw. Ook jan met de pet kan hier zijn steentje bijdragen door niet meer naar Turkije op reis te gaan. Van een boemerang gesproken.

  • frans Venloo

    Hier zijn d epolitiekers struisvogels met hun kop in het zand en zwijgen dat ze zweten ( doen alsof wel maar dat is ook alles )

Lees meer